Cukinia jest jednym z tych warzyw, które można przygotować na kilka sposobów. Sprawdza się smażona, gotowana oraz zapiekana w piekarniku.

W moim domu z cukinii przyrządzam bigos, placuszki, zupę, piekę chleb, a także ją faszeruję oraz panieruję. Jakby się nad tym zastanowić, różnorodność dań jakie można przygotować z cukinii jest naprawdę spora.
Propozycja poniżej to cukinia w wersji smażonej, a konkretnie panierowane krążki z cukinii. Krążki te smażę na oleju, a następnie podaję z pysznym sosem serowo-czosnkowym. Tak przygotowana cukinia sprawdza się jako danie główne, dodatek do innych dań bądź jako przekąska. Polecam poniższy przepis na krążki z cukinii z sosem serowym i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na smażone krążki z cukinii.
- 1 duża cukinia
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
Sos serowy:
- 3 łyżki żółtego sera (Gouda, Cheddar)
- 50 g sera pleśniowego
- 2 ząbki czosnki
- 2 łyżki majonezu
Jak zrobić smażone krążki z cukinii.
Cukinię obrać ze skórki, pokroić w 1-o centymetrowe krążki. Z każdego z krążków usunąć środek, w którym są ziarna. Kolejno, krążki posolić solą, oprószyć pieprzem i odstawić na 2 minuty. Tak przygotowane krążki z cukinii obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Kiedy olej na patelni jest już odpowiednio gorący, zmniejszyć ogień na średni i układać panierowane krążki cukinii. Krążki cukinii smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone krążki cukinii wykładać na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Sos serowy: żółty ser zetrzeć na tarce, rozdrobnić widelcem ser pleśniowy. Do obu serów dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym całość stopić w mikrofalówce. Po wyjęciu z mikrofali dodać majonez i dokładnie wymieszać. Gotowy sos serowy podawać z gorącą cukinią.
Warto wiedzieć robiąc smażone krążki cukinii.

Cukinię po wyjęciu z gorącego oleju sugeruję wykładać na papierowy ręcznik. Jak wspomniałam powyżej, papierowy ręcznik wchłonie nadmiar oleju.
W taki sam sposób jak cukinię można przygotować inne warzywa np. kalafiora lub brokuła.
Lubisz panierowane warzywa? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Smażonego kalafiora z ajvarem.

Świetny pomysł!
http://www.zapachapetytu.blog.pl
Moja jedna z ulubionych przekąsek 🙂