Makaron czyli połączenie mąki, wody i jajek to produkt, który ma wszelakie zastosowanie w kuchni. Znajdziemy go w zupach, sałatkach i oczywiście w daniach głównych, których jest wiodącym składnikiem.

Na rynku dostępna jest cała gama makaronów. Wybierać możemy w kształcie, smaku czy rodzaju makaronu. Makaron zrobiony może być z mąki pszennej, ryżowej lub kukurydzianej. Ci, którzy nie tolerują glutenu znajdą dla siebie bardzo duży wybór makaronów bezglutenowych.
Nie wiem jak Wy ale ja po makaron sięgam często. Najczęściej robię spaghetti carbonara, które uwielbia mój mąż. Równie często serwuję dania na bazie makaronu ryżowego. Najczęściej są to dania z owocami morza lub kurczakiem.
Kiedy chce przygotować szybką sałatkę sięgam po makaron. Do sałatki z poniższego przepisu wykorzystałam makaron fusilli w wersji mini. W sałatce swoje miejsce znalazły również pomidorki koktajlowe, szpinak i orzeszki piniowe. Sałatkę doprawiłam sosem na bazie oliwy z oliwek. Nie jest wiec ona tak ciężka jak gdyby do doprawienia wykorzystany był sos na bazie majonezu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na sałatkę makaronową.
- 8 dkg świeżego szpinaku
- 5 dkg prażonych orzeszków pinii
- 15 dkg makaronu mini Fusilli
- 1 łyżeczka soli
- 10 dkg mini kulek mozzarelli
- 15 żółtych pomidorków koktajlowych
- 10 czerwonych pomidorków koktajlowych
- 1 duży ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki drobno tartego sera Parmezan
- 5 połówek suszonych pomidorów w zalewie
- szczypta soli
Jak zrobić sałatkę z makaronem, pomidorami i szpinakiem.
Makaron ugotować w wodzie osolonej 1 łyżeczką soli. Gotować według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron przelać na durszlak, przelać zimną woda i wystudzić.
Orzeszki piniowe włożyć na patelnię, prażyć na bardzo małym ogniu przez kilka minut. Orzeszki powinny uzyskać lekko złotawy kolor.
Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki albo na ćwiartki (w zależności od wielkości pomidorków). Mini kulki mozzarelli pociąć na plasterki. Suszone pomidory pokroić na małe kawałki.
W kubeczku wymieszać oliwę z oliwek, szczyptę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno tary Parmezan.
Do miski włożyć makaron, uprażone orzeszki, pokrojone pomidorki koktajlowe oraz suszone pomidory, pokrojoną mozzarellę oraz szpinak. Całość zalać sosem z kubeczka. Wymieszać.
Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc sałatkę makaronową.

Makaron, którego użyjemy do sałatki powinien być al dente. Zbyt miękki makaron straci swój kształt.
Moje żółte pomidorki koktajlowe okazały się dużo mniejsze od tych czerwonych dlatego dodałam ich więcej.
Lubisz sałatki makaronowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę makaronową z paluszkami krabowymi.
Dodaj komentarz