Ze świeżego selera robię surówkę, smażę i dodaję do zup. Konserwowego używam do sałatek.
Nie próbowałam co prawda stosować selera ze słoiczka do niczego innego poza sałatką. Nie wiem co można by jeszcze z tego typu selera przygotować.
Sałatka, którą robię na bazie selera zawsze wszystkim smakuje. Nie jest ona jakoś specjalnie wymyślna może dlatego właśnie każdemu odpowiada.
Seler po zamarynowaniu ma delikatniejszy smak niż ten na świeżo. Osoby, które zatem nie przepadają za smakiem świeżego selera, nie powinny mieć problemu z tym marynowanym.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na sałatkę z selera konserwowego.
- 300 g szynki z kurczaka
- słoik selera konserwowego (170 g po odsączeniu 300 g przed)
- 4 jajka
- puszka kukurydzy (280 g)
- puszka ananasa (340 g po odsączeniu 560 g przed)
- 1 kwaskowe jabłko
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3/4 łyżeczki soli
- 6 łyżek majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
- mały pęczek zielonej cebulki
Jak zrobić sałatkę z selera.
Jajka ugotować na twardo (8-9 minut), wystudzić, obrać i pokroić w małą kostkę.
Jabłko obrać, pokroić w słupki. Pokrojone skropić sokiem z cytryny.
Seler odsączyć z zalewy.
Ananasa pokroić w kostkę.
Kukurydzę odlać z zalewy.
Szynkę pokroić w średniej wielkości kostkę.
Cebulkę pokroić drobno.
Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać sól, pieprz do smaku, majonez i śmietanę. Wymieszać.
Gotową sałatkę schłodzić w lodówce.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc sałatkę z selera.

Użyłam szynki z kurczaka. Można ją zastąpić inną szynką.
Ja jak to już zwykle bywa nie dodałam do sałatki zbyt dużo soli. Jeśli lubicie bardziej słone dania zwiększcie ilość soli.
Lubisz sałatki z szynką? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę pieczarkową.
Dodaj komentarz