Salsa verde to przygotowany ze świeżych ziół zimny sos określany mianem zielonego. W zależności od kraju, w którym sos jest robiony wyróżnić można kilka jego rodzajów. We Włoszech oraz Francji do przygotowania salsa verde wykorzystuje się natkę pietruszki, kapary, anchovy, ocet i oliwę. Całość doprawiana jest sokiem z cytryny, czosnkiem oraz solą. Meksykańska wersja salsa verde oparta jest na pomidorach połączonych z chili, czosnkiem, cebulą oraz przyprawami takimi jak kolendra i oliwa.
Typem zielonego sosu jest również argentyński sos chimichurri, który powstaje z połączenia natki pietruszki z chili, kolendrą, czerwoną cebulą oraz czosnkiem. Do sosu dodawany jest również sok z cytryny, oliwa oraz suszone płatki chili.
Salsę verde przygotować można z całego mnóstwa świeżych ziół. Nie musicie trzymać się jednego standardowego przepisu. Jeśli macie pod ręką świeże oregano, czy świeżą natkę marchwi bądź pietruszki, użyjcie ich. Macie świeży szczypiorek czy miętę użyjcie ich. Łączyć możecie ze sobą praktycznie wszystkie rodzaje miękkich ziół.
Salsa verde świetnie sprawdzi się podana z grillowanym mięsem wołowym bądź drobiowym, pieczonymi rybami, jako dodatek do taco, pity oraz pieczonych warzyw.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na salsę verde.
- 3 dkg świeżej natki pietruszki
- 5 gr świeżej bazylii
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 3 dkg marynowanych kaparów
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- szczypta soli
- 5 gr świeżego szczypiorku
Jak zrobić zielony sos salsa verde.
Do wysokiego, plastikowego pojemnika włożyć umyte listki bazylii, umyty i drobno pokrojony szczypiorek oraz natkę pietruszki. Dodać musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, ocet, kapary odlane z zalewy oraz oliwę z oliwek. Zmiksować wszystkie składniki na jednolitą, kremową konsystencję. Sos przetrzymywać w lodówce do kilku dni.

Warto wiedzieć robiąc salsę verde.
W przypadku bazylii należy oddzielić listki od łodygi i gałązek. Do sosu dodać tylko i wyłącznie listki.
Zamiast octu jabłkowego można użyć octu z czerwonego lub białego wina, soku z cytryny lub soku z limonki.
Szukasz przepisów zielone sosy? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Chimichurri.
Dodaj komentarz