Sushi to tradycyjna potrawa japońska, której podstawą jest ryż połączony z dodatkami takimi jak warzywa, owoce morza czy ryby. Ryby, które najczęściej znaleźć można w sushi to surowy łosoś i tuńczyk. Sushi serwowane jest z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz wasabi czyli japońskim chrzanem.
W zależności od kształtu oraz użytych składników wyróżnić można takie typy sushi jak: maki, nigiri, uramaki, hosomaki, futomaki, gunkan maki czy chociażby kaburamaki. I tak dla przykładu maki to ryż uformowany w wałek, wypełniony w środku warzywami lub warzywami i rybą bądź owocami morza. Całość zawinięta jest w nori czyli suszone algi morskie. Do dokładnego zawinięcia i zrolowania ryżu wraz znajdującymi się w nim dodatkami wykorzystywana jest matka bambusowa. Matka pozwala w prosty sposób uzyskać kształt rulonu i upewnić się, iż składniki pozostają w jego środku a nie na zewnątrz.
Podstawą każdego sushi jest ryż, który należy odpowiednio ugotować i doprawić. Do przyprawienia ryżu poza solą oraz cukrem należy użyć octu ryżowego. Jaki ryż wybrać do sushi? Najlepszy do sushi będzie ryż o krótkich, okrągłych bądź owalnych ziarnach np. uruchimai lub mochigome. Tego typu ryż jest dość kleisty po ugotowaniu a jego ziarna łatwo łączą się w całość dzięki czemu po zwinięciu sushi nie rozpada się.
Moja dzisiejsza propozycja dla Was to sushi maki, do przygotowania których sięgnęłam po serek kremowy, awokado, ogórka oraz paluszki krabowe tj. surimi. Sushi podałam tradycyjnie bo z imbirem, wasabi oraz sosem sojowym. To jakich dodatków użyjecie w Waszym sushi zależy tylko i wyłącznie od Was.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sushi.
- 20 dkg ryżu do sushi
- 340 gr wody
- 25 ml octu ryżowego
- 1 pełna łyżeczka cukru kryształu
- 3/4 łyżeczki soli
- płat nori
- surimi (paluszki karbowe) 2,5 sztuki
- 1,5 łyżki serka kremowego
- 1/2 awokado
- kawałek ogórka zielonego
Dodatkowo: matka bambusowa do zwinięcia sushi

Jak zrobić sushi.
Ryż wsypać do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 5 minut. Następnie przepłukać, odlać wodę i wlać czystą. Łącznie zmienić wodę i wypłukać ryż 3-4 razy.
Do garnka wlać wodę (340 gr) i wstawić na ogień. Zagotować. Kiedy woda zaczyna się gotować wsypać wypłukany ryż. Przemieszać, zmniejszyć ogień na bardzo mały, przykryć i gotować przez 18 minut.
Do miseczki wsypać cukier, sól oraz wlać ocet. Podgrzać w mikrofali przez kilka sekund po czym wymieszać, do momentu w którym cukier się rozpuści.
Ugotowany ryż zdjąć z ognia, odstawić na 15 minut pod przykryciem. Następnie przełożyć do dużej miski, dodać ocet połączony z cukrem oraz solą i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia – ryż powinien być letni w momencie formowania sushi.
Ogórka wraz ze skórką pokroić w paski, awokado obrać i pokroić na małe ćwiartki. Surimi wyjąć z foli, pozostawić w kawałku.
Matkę bambusową ułożyć na stole. Na matce świecącą warstwą ku dołowi położyć płat nori, który dokładnie pokryć ryżem, pozostawiając puste 1,5 centymetra na jednej z dłuższych stron. W trakcie rozkładania ryż będzie się kleił do palców dlatego też warto jest mieć przygotowaną z boku miskę z zimną wodą, w której od czasu do czasu należy przepłukać palce. Następnie pośrodku płata nori, wzdłuż dłuższej strony rozsmarować serek kremowy, na którym ułożyć jeden obok drugiego kawałki ogórka, awokado oraz paluszki krabowe. Łapiąc za koniec matki przy dłuższym boku całkowicie pokrytym ryżem, delikatnie zacząć zwijać całość w rulon, ostrożnie i lekko przy tym dociskając. Następnie ostrym nożem przekroić rulon na dwie części a kolejno każdą z powstałych części na cztery. Sushi przed podaniem przechowywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc domowe sushi.
Płat nori, którego użyłam miał wymiary 20 na 18,5 centymetra. Z jednego płata i podanych składników wyszło mi 8 sporych ruloników sushi. Jeśli chcecie zrobić więcej sztuk to podzielcie nori na dwie części. W ten sposób uzyskacie 16 sztuk nieco mniejszych sushi. O ile ryżu będzie wystarczająco na 16 sztuk o tyle będziecie potrzebować więcej ogórka, awokado oraz surimi.
W trakcie gotowania ryż przemieszałam tylko raz. Generalnie, gotującego się ryżu do sushi nie powinno się mieszać. Ja nieco obawiałam się, aby mi się nie przypalił. Jeśli możecie użyjcie garnka z powłoką nieprzywierającą.
Szukasz przepisów na dania z ryżem? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Risotto z krewetkami.
Dodaj komentarz