Wegańska potrawka z ciecierzycy i jarmużu to danie, które bazuje tylko i wyłącznie na składnikach pochodzenia roślinnego. Pomimo tego, iż brakuje w nim mięsa, ryb czy owoców morza, danie to nie zawodzi pod kontem smakowym. Składnikiem, który sprawia, iż to danie jarskie syci idealnie głód jest ciecierzyca. Zdecydowałam się na użycie suchych ziaren ciecierzycy, co wiązało się z tym, iż najpierw moczyłam je przez kilka godzin w wodzie, a dopiero później gotowałam. Kiedy ciecierzyca była już odpowiednio namoczona zaczęłam przygotowywać potrawkę.
W kolejnym kroku podsmażyłam na oleju cebulę, później dodałam do niej papryczkę chili, czosnek, a po nich pomidory, ciecierzycę, bulion warzywny oraz przyprawy. Przyprawy, po które sięgnęłam to kurkuma oraz sumak. Uwielbiam smak obu tych przypraw, kurkumę używam bardzo często w mojej kuchni, gdyż nadaje ona nawet najmniej interesującym potrawom fajnego smaku oraz koloru. Sumak zazwyczaj dodaję do serka, dressingów do sałatek oraz labneh. Ma on lekko pikantny, cytrynowy, cierpki smak, który w połączeniu z pozostałymi składnikami tego dania świetne się sprawdza. Na kilkanaście minut przed zakończeniem gotowania do gotujących się składników wkładam pokrojony jarmuż, ziemniaki oraz przyprawiam całość solą oraz pieprzem.
Potrawkę z ciecierzycy podać można samą, ale możemy ją też nieco urozmaicić poprzez dodatek jogurtu, kwaśnej śmietany, jajka sadzonego oraz grillowanego tofu. Ja to danie bezmięsne serwuję na obiad bądź na lunch. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na potrawkę z ciecierzycy i jarmużu i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na potrawkę z ciecierzycy i jarmużu.
- 10 dkg jarmużu
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża papryczka chili
- 20 dkg ziaren suchej ciecierzycy
- 20 dkg cebuli
- 35 dkg ziemniaków
- 45 dkg pomidorów
- 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu
- 3/4 łyżki soli (płaskie)
- 1/2 łyżeczka kurkumy
- 600 ml bulionu warzywnego bądź wody
- 1/2 łyżeczka sumaku

Jak zrobić potrawkę z ciecierzycy i jarmużu.
Ciecierzycę włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na co najmniej 8 godzin.
Do garnka wlać olej, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć przez 5-6 minut bądź do momentu, w którym cebula lekko się przyrumieni. Kolejno dodać pokrojoną w kostkę paprykę chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i kontynuować smażenie przez kilka sekund. Po tym czasie włożyć pokrojone w kostkę pomidory oraz odlaną z wody ciecierzycę, wsypać także sumak, kurkumę i wlać bulion warzywny. Doprowadzić do zagotowania, przykryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu przez około godzinę i 20 minut. Następnie włożyć pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, sól, pieprz i dalej gotować przez 20 minut. Kolejno włożyć także pokrojony w szerokie pasy jarmuż i trzymać całość na ogniu przez następne 15-20 minut bądź do momentu, w którym ciecierzyca jest miękka.

Warto wiedzieć robiąc potrawkę z ciecierzycy i jarmużu.
Danie jest gotowe w momencie, w którym ciecierzyca jest miękka. Sprawdzicie zatem przed zdjęciem garnka z ognia czy tak faktycznie jest.
Danie to przygotować można także z ciecierzycy w puszce. Jeśli nie macie czasu moczyć czy gotować ciecierzycy, to sięgnijcie po tę właśnie szybką opcję.
Lubisz dania z ciecierzycy? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę makaronową z ciecierzycą i ogórkami małosolnymi.


Dodaj komentarz