Rogan josh to indyjskie curry, którego podstawą jest mięso jagnięce połączone z aromatycznym sosem na bazie pomidorów. Danie to gotuje się wolno na małym ogniu, co pozwala wszystkim wykorzystanym do jego przygotowania produktom oraz przyprawom dokładnie się ze sobą połączyć. W trakcie takiego gotowania mięso nie tylko staje się miękkie, delikatne ale nabiera również fantastycznego smaku. To danie kuchni indyjskiej serwuje się z ugotowanym na sypko ryżem bądź z chlebkiem rotti czy naan, dodatkowo posypać można je świeżą kolendrą oraz cebulą.
Przygotowanie Rogan josh rozpoczynam od zrobienia sosu, w którym w późniejszym etapie będzie gotowało się mięso. Do sosu wykorzystuję świeże pomidory, cebulę oraz mnóstwo przypraw. Większość przypraw, które dodaję jest w ziarnach stąd też w późniejszym etapie konieczne jest zmiksowanie sosu. Jeśli dodacie zmielone już przyprawy, to równie dobrze sos możecie pozostawić niezmiksowany. Rodzaj mięsa, po który sięgam robiąc to danie to karkówka jagnięca bez kości. Jeśli macie inny kawałek jagnięciny na przykład udo czy łopatkę, to równie dobrze możecie ich użyć. Mięso w sosie gotuję nieco ponad dwie godziny, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękkie. Pod koniec gotowania dodaję jogurt i doprawiam całość solą oraz pieprzem. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na Rogan josh i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na Rogan josh.
- 80 dkg jagnięciny np. karkówka
- 15 dkg cebuli
- 2 liście curry
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 laska cynamonu
- 3 goździki
- 8 ziaren kardamonu
- 1/2 łyżeczka mielonej papryki chili
- 1/2 łyżeczka kminu
- 1/2 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/2 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
- 250 ml wody bądź bulionu warzywnego
- 35 dkg świeżych pomidorów
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 duże ząbki czosnku
- 2-u centymetrowy kawałek imbiru
- 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 3 łyżki masła ghee bądź oleju
- 1 i 1/4 łyżeczka soli
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Dodatkowo – opcjonalnie:
- czerwona cebula
- świeża kolendra
- jogurt naturalny

Jak zrobić Rogan josh.
Do garnka włożyć cynamon, kardamon, koper włoski, goździki, kmin, liście curry, kolendrę oraz olej. Smażyć przez kilka sekund, po czym dodać pokrojoną w kostkę cebulę i kontynuować smażenie przez 6-7 minut – cały czas średni ogień. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tarty imbir i dalej kontynuować smażenie przez kolejnych kilka sekund. Do podsmażonych składników włożyć pokrojone w kostkę pomidory, słodką paprykę. paprykę chili, przecier pomidorowy, kurkumę i garam masala. Trzymać na ogniu 2-3 minuty, a po tym czasie wlać wodę, przykryć pokrywką i gotować przez 25 minut. Zdjąć z ognia, wyjąć laskę cynamonu, a pozostałe składniki sosu zmiksować w blenderze.
Mięso pokroić w dużą kostkę i włożyć do garnka. Dodać zmiksowany sos oraz uprzednio wyjętą laskę cynamonu. Zagotować i gotować na małym ogniu, pod lekko uchyloną pokrywką, do momentu w którym mięso zmięknie – nieco ponad 2 godziny. Pod koniec gotowania dodać jogurt, sól oraz pieprz. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem, opcjonalnie z dodatkiem czerwonej cebuli oraz kolendry.

Warto wiedzieć robiąc Rogan josh.
W zależności od tego, po którą część jagnięciny sięgniemy czas gotowania mięsa może być nieco dłuższy. Zawsze warto jest od czasu do czasu sprawdzić, czy gotujące się mięso jest już odpowiednio miękkie, czy czasem nie potrzebuje jeszcze chwili na ogniu.
Sos, w którym gotuje się mięso powinien być gęsty i kremowy. Należy zatem jak najlepiej go odparować, stąd też gotowanie pod lekko uchyloną pokrywką.
Lubisz curry? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Curry z kalafiora.


Nigdy nie jadłam. Wygląda rewelacynie!