Proste ciasto ucierane z czerwoną porzeczką, to świetny sposób na wykorzystanie miękkich owoców w cieście. To ciasto z porzeczką robię na bazie masła, ale można je przygotować również na margarynie. Ciasto zrobione na maśle ma delikatniejszy smak. Przygotowanie ciasta ucieranego zaczynam od utarcia miękkiego masła z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dobrze utarte składniki mają kremową konsystencję, a cała masa jest niemalże białego koloru. Do utartych składników dodaję jajka, nie wszystkie na raz, a po jednym, ucierając nieustannie. Na koniec wsypuję mąkę tortową z proszkiem do pieczenia, skórkę pomarańczową, a po nich wlewam mleko.
Foremkę do pieczenia wykładam papierem, chociaż można ją również nasmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Następnie wylewam do niej ciasto, na którego wierzchu układam owoce czerwonej porzeczki. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ponad 40 minut, studzę i posypuję cukrem pudrem przed podaniem. To ciasto ucierane sprawdza się fantastycznie podane na deser. Jak na ciasto ucierane przystało jest ono łatwe i szybkie do przygotowania. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na ciasto ucierane z czerwoną porzeczką i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto ucierane z czerwoną porzeczką.
- 20 dkg masła bądź margaryny
- 24 dkg mąki pszennej tortowej
- 4 jajka “L”
- 20 dkg cukru pudru
- 1/2 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 60 ml mleka
- 10 dkg czerwonej porzeczki
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia ciasta

Jak zrobić ciasto ucierane z czerwoną porzeczką.
Do miski włożyć miękkie masło, dodać cukier puder oraz szczyptę soli i utrzeć na puszystą, kremową konsystencję. Kolejno, dodać po jednym jajku cały czas ucierając. Następnie dodać tartą skórkę pomarańczową, po niej przesianą przez sitko mąkę z proszkiem, a na koniec wlać mleko. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, po czym wylać do niej przygotowane ciasto. Ciasto wyrównać łyżką i kiedy wyrównane na jego wierzchu ułożyć czerwoną porzeczkę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący włożyć formę z ciastem. Ciasto piec przez 40-45 minut i kiedy upieczone wyłożyć na metalową kratkę i wystudzić. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc ciasto ucierane z czerwoną porzeczką.
Ciasto piekłam w prostokątnej formie do pieczenia o wymiarach 15 na 25 centymetra.
Wszystkie składniki wykorzystane do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Poza czerwoną porzeczką w tym cieście wykorzystać można także inne miękkie owoce, takie jak chociażby maliny, borówki, jagody, jeżyny czy wiśnie.
Lubisz ciasta z czerwoną porzeczką? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Tartę czekoladową z czerwoną porzeczką.


Widać tą puszystość. Pysznie się zapowiada
Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam takie ciasto. Chyba muszę wziąć się za pieczenie