Gnocchi to włoskie kluski z mąki, ziemniaków i jajka. Ciasto na gnocchi jest niemalże identyczne jak ciasto na nasze kopytka. Różnica pomiędzy gnocchi, a kopytkami leży w kształcie klusek, gdyż kopytka są większych rozmiarów i mają kształt rombu bądź prostokąta. W przeciwieństwie do kopytek, gnocchi są mniejszych rozmiarów i charakteryzują się karbowanym kształtem, który pozwala ugotowanym kluskom absorbować większą ilość sosu. Karbowany kształt tych klusków nie jest obowiązkowy i jeśli nie mamy możliwości go nadać, możemy pozostawić gnocchi w prostym kształcie lub nadać im inny kształt.
Przygotowanie gnocchi zaczynam od ugotowania ziemniaków. Ziemniaki gotuję w łupinkach, do momentu w którym są miękkie, aczkolwiek nie powinny mieć konsystencji puree, muszą nadal być dość zwarte. Po ugotowaniu ziemniaki studzę jedynie przez moment, gdyż w momencie łączenia ich z mąką i jajkiem muszą być dobrze ciepłe. Składniki łączę, szybko wyrabiam i robię z ciasta wałki, z których w późniejszym momencie formuję kluski. Po uformowaniu gnocchi podsypuję mąką i odstawiam bez przykrycia na 30 minut, aby nieco wyschły, dzięki czemu nie będą rozpadać się w trakcie gotowania.
W dużym garnku doprowadzam do zagotowania wodę z solą i na gotującą wkładam gnocchi. Doprowadzam do ponownego zagotowania, trzymając całość na średnim ogniu z tendencją do małego, gdyż zbyt duży ogień może sprawić, iż gnocchi zaczną się rozpadać. Po wypłynięciu kluski gotuję przez nieco ponad minutę i gotowe wykładam do miseczki lub na półmisek do serwowania, nie na durszlak ponieważ nie przelewam ich wodą. Kluseczki intensywnie polewam podsmażonym masłem z dodatkiem szałwii, cytryny oraz czosnku. Zachęcam was do przygotowania tych miękkich gnocchi na obiad, są świetne podane same bądź jako dodatek do dań mięsnych. Poniżej zostawiam przepis na gnocchi ziemniaczane z szałwią i masłem i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na gnocchi ziemniaczane z szałwią i masłem.
- 1 kg ziemniaków w łupinie
- 1 małe jajko
- 25 dkg mąki pszennej typ 500 + trochę do podsypania
- woda do ugotowania ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- średniej wielkości pęczek szałwii
- 1 duży ząbek czosnku
- 10 dkg masła
- 1/2 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeżo-mielony pieprz
Do gotowania:
- 2,5 l wody
- 1 pełna łyżeczka soli

Jak zrobić gnocchi ziemniaczane z szałwią i masłem.
Na patelnię włożyć masło, rozpuścić i smażyć przez chwilę, aż bardzo dobrze się spieni. W tym momencie dodać pokrojone listki szałwii i kontynuować smażenie na małym ogniu przez 2-3 minuty. Kolejno dodać przeciśnięty przez praskę oraz sok z cytryny i kontynuować smażenie przez kilka sekund. Po tym czasie patelnię zdjąć z ognia, dodać szczyptę soli oraz otartą skórkę z cytryny.
Ziemniaki włożyć do garnka, wlać wodę oraz dodać 1 łyżeczkę soli. Gotować przez 25 minut bądź do momentum, w którym są miękkie. Ugotowane ziemniaki wyjąć na talerz, chwilkę wystudzić i kiedy nadal dobrze ciepłe obrać ze skórki. Kolejno, obrane ziemniaki przegnieść przez praskę do ziemniaków, włożyć do miski i dodać przesianą mąkę oraz jajko. Szybko zagnieść ciasto, które wyłożyć na blat kuchenny, jeszcze przez krótki moment wyrobić, po czym uformować w kulkę, którą pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek ciasta ziemniaczanego formować w wałek o średnicy około dwóch centymetrów. Następnie każdy wałek kroić w około 2-2,5 szerokie kawałki, podsypywać je mąką i formować widelcem bądź na deseczce do gnocchi. Tak przygotowane gnocchi układać jeden obok drugiego na blacie podsypanym mąką, a kiedy gotowe odstawić na 30 minut.
Do dużego garnka wlać wodę, dodać sól i zagotować. Na gotującą się wodę włożyć część gnocchi, nieco zmniejszyć ogień i gotować do momentu, w którym wypłyną na powierzchnię wody. Od tego momentu gotować je na małym ogniu przez minutę do minuty i 30 sekund. Ugotowane gnocchi wyłożyć przy pomocy łyżki cedzakowej do miski i intensywnie polać podsmażonym masłem z czosnkiem oraz szałwią. Gnocchi ziemniaczane podawać oprószone świeżo-mielonym pieprzem.

Warto wiedzieć robiąc gnocchi ziemniaczane z szałwią i masłem.
Po pokrojeniu na kawałki ciasto ziemniaczane formuję na desce do gnocchi. Pomagam sobie widelcem, gdyż ciasto jest dość miękkie. Kawałek ciasta układam na górze deseczki i lekko przyciskając go widelcem roluję go ku dołowi. Gnocchi uformować można także przy pomocy widelca, układając go na jednym z końców kawałka i lekko obracając ku dołowi.
Ziemniaki, które wykorzystujemy do ciasta na gnocchi powinny być mączyste. Zdecydowanie odradzam robienie tych klusków z młodych ziemniaków, gdyż te będą zbyt wodniste. Najlepsze w cieście na gnocchi są starsze ziemniaki.
Po połączeniu ziemniaków z mąką i jajkiem należy szybko zagnieść ciasto i wyrabiać je możliwie jak najkrócej. Zbyt długo wyrabiane ciasto staje się klejące i nie jest to forma, którą pożądamy.
Lubisz gnocchi? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Gnocchi z ricotty.


Pysznie się zapowiada Będę musiała kiedyś spróbować