Kalarepa faszerowana mięsem to pyszne danie mięsne, które przygotowałam ostatnio na obiad. Daniem tym zainspirowała mnie teściowa, która zrobiła je jakiś czas temu na rodzinny obiad. Podstawą tego dania są wydrążone kalarepy, wypełnione farszem z mięsa mielonego wieprzowego oraz bułki, a następnie gotowane do miękkości w bulionie warzywnym z dodatkiem cebuli i kawałków kalarepy. Składniki sosu po zmięknięciu połączone są z kwaśną śmietaną i mąką, a na koniec zmiksowane. Faszerowaną kalarepę podaję na obiad z dodatkiem pieczywa, ale można je zastąpić puree ziemniaczanym, które fajnie komponuje się z sosem. Zachęcam was do wypróbowania poniższego przepisu na faszerowaną kalarepę i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na faszerowaną kalarepę.
- 4 duże kalarepy (80-90 dkg po obraniu)
- 50 dkg drobno-mielonego mięsa wieprzowego
- 1 bułka kajzerka
- 15 dkg cebuli
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 pełna łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 i 1/2 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczka mielonego kminu
- 4 łyżki natki pietruszki
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 400 ml bulionu warzywnego
- 100 ml wody
- 1 łyżka mąki pszennej

Jak zrobić faszerowaną kalarepę.
Bułkę kajzerkę włożyć do miski, zalać wodą i odstawić na kilka minut, aby zmiękła. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
Obrane z liści oraz skórki kalarepy wydrążyć łyżeczką do owoców bądź małą łyżeczką do herbaty. Ze środka każdej z kalarep należy usunąć jak najwięcej miąższu.
Do dużej miski włożyć mięso mielone, namoczoną bułkę kajzerkę, 1/2 łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczkę pieprzu, 2 łyżki natki pietruszki, kmin, słodką paprykę, po czym wymieszać i dobrze wyrobić dłonią. Z mięsa formować kulki, którymi wypełniać każdą wydrążoną kalarepę. Mięso mielone układać także na wierzchu kalarep, formując w półokrągły kształt.
Do garnka włożyć pokrojoną w kostkę cebulę wraz z olejem i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 6-7 minut bądź do momentu, w którym lekko się przyrumieni. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kontynuować smażenie przez kilka sekund. Do podsmażonej z czosnkiem cebuli włożyć kawałki kalarepy wydrążone ze środka czterech kalarep i smażyć przez 4-5 minut. Kolejno dodać musztardę, bulion warzywny, 1/2 łyżeczkę soli oraz 1/2 łyżeczkę pieprzu. Pomiędzy kawałkami kalarepy ułożyć faszerowane kalarepy – bulion nie powinien przykryć mięsa, które znajduję się na wierzchu kalarep. Garnek przykryć pokrywką, doprowadzić całość do zagotowania i gotować na bardzo małym ogniu przez 2 godziny. Pod koniec gotowania wlać wymieszaną z wodą i mąką kwaśną śmietanę, dodać pokrojone dwie łyżki natki i kontynuować gotowanie przez 5 minut. Z sosu wyjąć faszerowane kalarepy, 3/4 sosu przelać do kubka i zmiksować, po czym połączyć z jego niezmiksowaną częścią. Faszerowane kalarepy podawać polane z sosem.

Warto wiedzieć robiąc faszerowaną kalarepę.
Jeśli wolisz, aby farsz znajdował się tylko i wyłącznie w kalarepie, a nie wystawał na jej wierzch, wtedy użyj 5 zamiast 4 sztuk dużych kalarep.
Sos można częściowo zmiksować, całkowicie zmiksować bądź pozostawić niezmiksowany.
W zależności od tego jak dobrze wydrążymy kalarepy, sos robiony z kawałkami wydrążonej kalarepy może być gęstszy bądź rzadszy. Jeśli tak się stanie, to należy dodać odrobinę więcej wody i dołożyć nieco więcej mąki bądź odwrotnie.
Lubisz dania z kalarepy? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kalarepę w sosie śmietanowym.


Wygląda smacznie. Nigdy nie robiłam, ale zapisuję przepis i będę pichcić