Focaccia to wypiek z ciasta drożdżowego, podobny do pizzy lecz niezawierający sosu. Określana jest mianem płaskiego chleba drożdżowego. Ciasto drożdżowe, z którego robiona jest focaccia powstaje z połączenia prostych składników takich jak mąka, woda, oliwa, drożdże oraz sól. W prostej wersji chlebek ten skropiony jest oliwą i posypany gruboziarnistą solą, lecz bardzo często jego wierzch pokryty jest dodatkami. Dodatki, które świetnie sprawdzają się połączone z ciastem na focaccię, to wszelkiego rodzaju zioła takie jak rozmaryn, tymianek, bazylia oraz oregano. Poza tym suszone pomidory, świeże pomidory koktajlowe, oliwki, czosnek, cebula i wiele innych dodatków fajnie łączą się z ciastem na focaccię. Focaccia jest idealna jako baza kanapek lub podana jako dodatek do zup bądź sałatek. Podać można ją zatem na śniadanie, kolację, obiad oraz jako przekąskę.
Przepis na focaccię, którym dzielę się z wami poniżej jest przepisem na wilgotną, chrupiącą na zewnątrz i mięciutką w środku focaccię. W tym przepisie proporcja wody do mąki to niemalże 90%, stąd też ciasto drożdżowe, z którego robiona jest ta focaccia, jest bardzo luźne i nie da się go wyrabiać dłonią. Tak duża ilość wody sprawia, iż ciasto po upieczeniu jest wilgotne, a nie suche. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na focaccię z oliwkami i pomidorami i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na focaccię z oliwkami i pomidorami.
Ciasto drożdżowe:
- 40 dkg maki pszennej typu 00
- 6 gr drożdży instant
- 350 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 6 dkg oliwek kalamata
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 6 dkg suszonych pomidorów z zalewy oliwnej

Jak zrobić focaccię z oliwkami i pomidorami.
Do miski wlać letnią wodę, dodać drożdże i wymieszać. Kolejno wsypać przesianą przez sitko mąkę, sól i wyrabiać robotem planetarnym przez 2-3 minuty. Miskę nasmarować oliwą z oliwek, przełożyć do niej ciasto, które po wierzchu także posmarować oliwą. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 15-18 godzin.
Metalową formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, po czym rozłożyć w niej wyjęte z lodówki ciasto. Ciasto tylko delikatnie dociskać palcami, gdyż powinno wyjść z niego trochę powietrza. Następnie, ciasto przykryć ściereczką, która jednak nie może dotykać go bezpośrednio, gdyż w przeciwnym razie przyklei się do niego. Kiedy gotowe odstawić na godzinę do półtorej w temperaturze pokojowej, aby ciasto wyrosło. Po godzinie ciasto polać łyżką oliwy z oliwek i dociskając placami zrobić w nim sporo wgłębień. Tak przygotowane ciasto posypać pokrojonymi na paseczki suszonymi pomidorami oraz przekrojonymi na pół oliwkami kalamata. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Piekarnik nagrzać do 210 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić ciasto. Focaccię piec przez 25 minut.

Warto wiedzieć robiąc focaccię z oliwkami i pomidorami.
To ciasto drożdżowe zawiera dużą ilość wody, przez co jego konsystencja jest bardzo luźna. Ciasta nie da się wyrabiać dłońmi, stąd też sugeruję użycie robota planetarnego bądź po prostu dokładne wymieszanie składników łyżką.
Focaccię piekłam w formie do pieczenia o wymiarach 24 na 24 centymetra.
Jeśli lubicie bardzo przypieczoną focaccię, to potrzymajcie ją 5 minut dłużej w piekarniku.
Lubisz focaccię z pomidorami i ziołami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Focaccię.


Dodaj komentarz