Mrożona herbata to zimny napój, który skutecznie gasi pragnienie. Jest łatwa do przygotowania i nie wymaga dużej ilości składników. Podstawą mrożonej herbaty jest intensywny napar z czarnej herbaty, chociaż nie jest to jedyna herbata, którą wykorzystać można do zrobienia naparu. Równie smaczna jest mrożona herbata na naparze z zielonej oraz z białej herbaty. Herbatę zaparzyć można w mniejszej ilości wody i w późniejszym etapie rozsączyć ją z większą ilością wody, bądź od razu przygotować herbatę w sporej ilości wody. Ten drugi sposób wybieram najczęściej czyli od razu zaparzam herbatę w dużej ilości wody, do której to wody dodaję również cukier kryształ. Osobiście nie lubię kiedy mrożona herbata jest bardzo słodka, stąd też w tej którą robię cukru jest odpowiednia, ale nie przesadna ilość.
Przygotowanie mrożonej herbaty zaczynam od zrobienia naparu. W czajniczku do herbaty, dzbanku bądź garnku umieszczam torebki z herbatą, które zalewam wrzącą wodą i zostawiam je na 10 minut, aby herbata dobrze się zaparzyła. Kolejno, torebki wyjmuję, a płyn lekko studzę. Do letniej herbaty dodaję pokrojone owoce oraz zioła i razem całość studzę, najpierw w temperaturze pokojowej, a kiedy odpowiednio chłodna wkładam herbatę do lodówki. Ta herbata z owocami jest orzeźwiająca, cytrusowa i ma lekką nutkę mięty. Zachęcam was do sięgnięcia po przepis na mrożoną herbatę i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na mrożoną herbatę.
- 4 torebki czarnej herbaty
- 1,5 l wrzącej wody
- 2,5 – 3 łyżki cukru kryształu (płaskie)
- 1,5 cytryny
- 1,5 pomarańczy
- kilka gałązek świeżej mięty
- kostki lodu

Jak zrobić mrożoną herbatę.
Do dzbanka na herbatę bądź garnka włożyć torebki herbaty, wsypać cukier i zalać wrzącą wodą. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyjąć torebki herbaty, a płyn wystudzić. Do letniej nadal herbaty włożyć pokrojoną na plasterki cytrynę oraz pomarańcz, dodać również listki mięty oberwane z gałązek. Wymieszać, a następnie odstawić do całkowitego wystygnięcia i kiedy gotowe wstawić do lodówki i dobrze schłodzić. Mrożoną herbatę podawać z kostkami lodu.

Warto wiedzieć robiąc mrożoną herbatę.
Mrożoną herbatę przygotować można również z innymi owocami, nie musi to być pomarańcz czy cytryna. Owoce, które fajnie sprawdzą się jako dodatek do mrożonej herbaty to nektarynki, brzoskwinie, truskawki, maliny czy limonka. Również miętę zastąpić można innymi ziołami. Interesującym dodatkiem będzie rozmaryn, lawenda czy tymianek.
Herbatę w torebkach zastąpić można herbatą liściastą. Po zaparzeniu należy ją przelać przez gęste listko, aby pozbyć się liści.
Zamiast cukrem herbatę dosłodzić można miodem bądź syropem z agawy.
Lubisz domowe napoje chłodzące? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Napój z arbuza.


Mrożona herbata to doskonały sposób na ochłodę i urozmaicenie letnich napojów. Chętnie wypróbuję taką orzeźwiającą kombinację.