Austriacka sałatka ziemniaczana (Erdäpfelsalat) to połączenie talarków ziemniaczanych z cebulą i sosem musztardowym na bulionie i occie. Ta prosta sałatka jest fantastycznym dodatkiem do schabowego oraz mielonych. Podać można ją zarówno na ciepło jak i na zimno, smakuje równie dobrze w obu odsłonach.
Przygotowanie sałatki zaczynam od obrania i ugotowania ziemniaków. Ziemniaki gotuję w całości, a kiedy miękkie kroję je na talarki. Ziemniaki po ugotowaniu mają być miękkie ale ich środek nie powinien być papką, gdyż nie chcemy tutaj uzyskać puree ziemniaczanego. W czasie, w którym gotują mi się ziemniaki redukuję bulion drobiowy, po czym łączę go z musztardą, octem oraz cukrem. Redukcja bulionu nie jest obowiązkowa, można na przykład od razu dodać 200 ml bulionu zamiast odparowywać 1/3 z 300 ml. Zredukowany bulion ma bardziej intensywny smak i gęstszą konsystencję, dlatego też według mnie warto jest taką redukcję zrobić. Ugotowane i pokrojone na talarki ziemniaki zalewam gorącym bulionem, dodaję czerwoną cebulę i odstawiam na kilkanaście minut, mieszając od czasu do czasu. Czas ten pozwoli skrobi z ziemniaków połączyć się z bulionem, przez co w efekcie końcowym uzyskamy gęsty sos, który będzie fajnie pokrywał ziemniaki.
Na sam koniec do pokrytych bulionem ziemniaków dodaję szczypiorek, olej, pieprz oraz szczyptę soli. Sałatkę podaję najczęściej od razu po przygotowaniu, kiedy jest jeszcze ciepła. Śmiało zajadać można się samą tylko sałatką, natomiast podana na obiad jako dodatek do mięsa jest po prostu rewelacyjna. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na austriacką sałatkę ziemniaczaną i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na austriacką sałatkę ziemniaczaną.
- 60 dkg ziemniaków
- 3/4 łyżeczki soli
- 1,2 l wody
- 300 ml bulionu drobiowego bądź wołowego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 5 dkg czerwonej cebuli
- 30 ml oleju słonecznikowego
- mały pęczek szczypiorku
- 1 łyżka cukru kryształu
- 20 ml octu (u mnie jabłkowy)
- 1/4 łyżeczka mielonego pieprzu
- szczypta soli do smaku

Jak zrobić austriacką sałatkę ziemniaczaną.
Do garnka wlać bulion, zagotować, zmniejszyć ogień na mały i gotować do momentu, w którym 1/3 płynu odparuje. Kolejno, do gorącego bulionu włożyć musztardę, wlać ocet oraz dodać cukier kryształ. Wymieszać.
Obrane ziemniaki włożyć do garnka, dodać sól oraz wodę i zagotować. Kiedy ziemniaki w garnku zaczynają się gotować zmniejszyć ogień na mały i gotować przez 20-25 minut. Następnie z ziemniaków odlać wodę i kiedy jeszcze dobrze ciepłe pokroić je na dość grube talarki. Talarki ziemniaczane włożyć do miski, zalać gorącym bulionem z octem, musztardą i cukrem. Wymieszać. Dodać pokrojoną w małą kostkę cebulę i odstawić całość na 30 minut – ziemniaki przemieszać około trzy razy w tym czasie. Na sam koniec dodać olej, drobno pokrojony szczypiorek, pieprz oraz szczyptę soli.

Warto wiedzieć robiąc austriacką sałatkę ziemniaczaną.
Ziemniaki nie powinny się gotować zbyt długo, ponieważ nie chcemy uzyskać papki ziemniaczanej. Po ugotowaniu tylko chwilę je studzimy i nadal gorące kroimy na talarki. Pozwoli to skrobi po połączeniu się z gorącym bulionem stworzyć lekko gęsty sos, który otoczy ziemniaki.
Młode ziemniaki przed ugotowaniem nie wymagają obierania, wystarczy je dobrze umyć. Z kolei starsze ziemniaki ugotować można w skórce i usunąć ją dopiero z ugotowanych już ziemniaków. Jako, iż ziemniaki w momencie łączenia z bulionem powinny być gorące, ja gotuję je już obranie, gdyż z gorących ziemniaków jest mi trudniej usunąć skórkę.
Najlepsze do tej sałatki będą mączyste ziemniaki, takie które zawierają sporą ilość skrobi.
Talarki ziemniaczane znajdujące się w bulionie zawsze lekko się rozpadną, głównie dlatego, iż kilka razy je mieszamy. Nie ma się jednak czym przejmować, gdyż tak właśnie powinno się stać.
Lubisz sałatki z ziemniakami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę nicejską.


Dodaj komentarz