Tatar wegetariański
||||||

Tatar z pieczonych warzyw

Tatar z pieczonych warzyw świetnie zastąpi tatar z mięsa, który tak wiele osób lubi. Do przygotowania tatara w wersji wegetariańskiej wykorzystałam trzy warzywa: bakłażana, pomidory i paprykę. Najpierw warzywa upiekłam w piekarniku, następnie drobno posiekałam a na koniec doprawiłam do smaku. Pomimo tego, iż tatar powstał tylko i wyłącznie z warzyw był bardzo sycący.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Tatar wegetariański
Tatar z pieczonych warzyw

Składniki na tatara z pieczonych warzyw.

  • 500 g pomidorów
  • 500 g papryki
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 g bakłażana
  • 1/3 łyżeczka pieprzu

Dodatkowo:

  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • zielone oliwki
  • pęczek natki pietruszki
  • czerwona cebula
  • żółtko jajka
  • krakersy

Jak zrobić tatara z pieczonych warzyw.

Bakłażana umyć, pokroić w kostkę, włożyć do miski i dodać 1 łyżeczkę soli. Wymieszać i odstawić na 30 minut. Po 30-u minutach odlać sok (jeśli takowy powstał).

Pomidory i paprykę pokroić w dużą kostkę. Wymieszać z pokrojonym bakłażanem, 1 łyżeczką soli, oliwą, pieprzem i rozmarynem. Warzywa przełożyć do żaroodpornej formy do pieczenia. Formę przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Po 40-u minutach ostrożnie zdjąć pokrywkę, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i kontynuować pieczenie przez kolejne 50 minut. Upieczone warzywa wystudzić.

Zimne warzywa posiekać drobno nożem. Doprawić do smaku oliwą oraz sokiem z cytryny. Na talerz wyłożyć porcję warzyw. W środku zrobić wgłębienie, w którym ułożyć żółtko. Dookoła warzyw ułożyć pokrojone drobno oliwki, cebulę, natkę pietruszki oraz krakersy.

Tatar z pieczonego bakłażana, pomidorów i papryki
Tatar z pieczonych warzyw

Warto wiedzieć robiąc tatara z warzyw.

Tatara uformowałam za pomocą metalowej obręczy. Obręcz miała średnicę 9-u centymetrów i wysokość 3-ech.

Jeśli warzywa po upieczeniu puszczą dość dużo soku to część z tego soku należy odlać. Konsystencja warzyw po pokrojeniu nie powinna przypominać konsystencji zupy, a wręcz przeciwnie powinna być dość gęsta.

Po upieczeniu z warzyw należy wyjąć gałązki rozmarynu i dopiero po ich wyjęciu warzywa posiekać.

Z papryki usunęłam ziarna natomiast pomidory zapiekłam wraz z nimi.

Jajko przed dodaniem do tatara trzeba koniecznie wyparzyć wrzącą wodą. W zależności od tego ile porcji tatara podamy tyle żółtek będziemy potrzebować. Tak samo ma się kwestia innych dodatków. Dobrze jest podać tatara z ich sporą ilością.

Tatara zaserwowałam z krakersami, które miały smak pomidorów i bazylii. Można użyć krakersów o dowolnym smaku lub zastąpić je pieczywem tostowych lub bagietką.

Szukasz przepisów na dania z warzyw? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Placki z kapusty z słodkich ziemniaków.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *