Tatar z pieczonych warzyw świetnie zastąpi tatar z mięsa, który tak wiele osób lubi. Do przygotowania tatara w wersji wegetariańskiej wykorzystałam trzy warzywa: bakłażana, pomidory i paprykę. Najpierw warzywa upiekłam w piekarniku, następnie drobno posiekałam a na koniec doprawiłam do smaku. Pomimo tego, iż tatar powstał tylko i wyłącznie z warzyw był bardzo sycący.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na tatara z pieczonych warzyw.
- 50 dkg pomidorów
- 50 dkg papryki
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 30 dkg bakłażana
- 1/3 łyżeczka pieprzu
Dodatkowo:
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- zielone oliwki
- pęczek natki pietruszki
- czerwona cebula
- żółtko jajka
- krakersy
Jak zrobić tatara z pieczonych warzyw.
Bakłażana umyć, pokroić w kostkę, włożyć do miski i dodać 1 łyżeczkę soli. Wymieszać i odstawić na 30 minut. Po 30-u minutach odlać sok (jeśli takowy powstał).
Pomidory i paprykę pokroić w dużą kostkę. Wymieszać z pokrojonym bakłażanem, 1 łyżeczką soli, oliwą, pieprzem i rozmarynem. Warzywa przełożyć do żaroodpornej formy do pieczenia. Formę przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Po 40-u minutach ostrożnie zdjąć pokrywkę, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i kontynuować pieczenie przez kolejne 50 minut. Upieczone warzywa wystudzić.
Zimne warzywa posiekać drobno nożem. Doprawić do smaku oliwą oraz sokiem z cytryny. Na talerz wyłożyć porcję warzyw. W środku zrobić wgłębienie, w którym ułożyć żółtko. Dookoła warzyw ułożyć pokrojone drobno oliwki, cebulę, natkę pietruszki oraz krakersy.

Warto wiedzieć robiąc tatara z warzyw.
Tatara uformowałam za pomocą metalowej obręczy. Obręcz miała średnicę 9-u centymetrów i wysokość 3-ech.
Jeśli warzywa po upieczeniu puszczą dość dużo soku to część z tego soku należy odlać. Konsystencja warzyw po pokrojeniu nie powinna przypominać konsystencji zupy, a wręcz przeciwnie powinna być dość gęsta.
Po upieczeniu z warzyw należy wyjąć gałązki rozmarynu i dopiero po ich wyjęciu warzywa posiekać.
Z papryki usunęłam ziarna natomiast pomidory zapiekłam wraz z nimi.
Jajko przed dodaniem do tatara trzeba koniecznie wyparzyć wrzącą wodą. W zależności od tego ile porcji tatara podamy tyle żółtek będziemy potrzebować. Tak samo ma się kwestia innych dodatków. Dobrze jest podać tatara z ich sporą ilością.
Tatara zaserwowałam z krakersami, które miały smak pomidorów i bazylii. Można użyć krakersów o dowolnym smaku lub zastąpić je pieczywem tostowych lub bagietką.
Szukasz przepisów na dania z warzyw? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Placki z kapusty z słodkich ziemniaków.
Dodaj komentarz