Sałatka pełna witamin. Buraczki ćwikłowe połączone z nektarynką, szpinakiem i serem. Sprawdzi się świetnie podana jako lunch, który można zjeść w domu ale także śmiało zabrać do pracy. Sałatkę doprawiłam do smaku delikatnym sosem z oliwy, miodu i soku z cytryny.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z nektarynek i buraka.
- 25 dkg ugotowanego buraka ćwikłowego
- 2 duże nektarynki
- 5 dkg świeżego szpinaku
- 10 dkg sera Camembert
- 2 łyżki ziaren: słonecznika, pinii, dyni
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu (kwiatowy)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić sałatkę z nektarynek.
Buraczki pokroić w małą kostkę. W taką samą kostkę pokroić nektarynki oraz ser Camembert. Półmisek do serwowania wyłożyć szpinakiem, na którym ułożyć pokrojone składniki.
W kubku wymieszać sól, pieprz, oliwę, sok z cytryny oraz miód. Przygotowanym sosem polać ułożone na półmisku składniki. Po wierzchu posypać ziarnami słonecznika, pinii oraz dyni.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z nektarynek i buraka.
Buraczki należy gotować w skórce. Dopiero po ugotowaniu wystudzić i obrać.
Nektarynkę zastąpić można brzoskwinią. Jeśli nie mamy świeżych owoców równie dobrze sprawdzą się w tej sałatce owoce z puszki.
Szukasz przepisów na sałatki z buraczkiem? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z kuskusu z burakiem.
Dodaj komentarz