Rozpływający się w ustach czekoladowy sernik z musem czekoladowym to ciasto, które koniecznie musicie wypróbować. Połączenie sera z czekoladą jest połączeniem jak najbardziej udanym. Słodkość ciasta przełamują owoce – ja zdecydowałam się na jeżyny.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sernik czekoladowy.
Spód:
- 15 dkg herbatników
- 5 dkg masła bez soli (rozpuszczonego)
- 1 łyżeczka kakao
Masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu
- 15 dkg gorzkiej czekolady
- 1,5 łyżki proszku budyniowego (dowolny smak)
- 4 duże jajka
- 15 dkg kwaśnej śmietany
- 12 dkg cukru pudru
- szczypta soli
Mus czekoladowy:
- 10 dkg gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki (36%)
- 15 dkg serka mascarpone
Dodatkowo:
- świeże owoce do dekoracji (u mnie jeżyny)
Jak zrobić sernik czekoladowy.
Herbatniki zmiksować, dodać płynne masło i kakao. Wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę z herbatników. Rozprowadzić równo i lekko przegnieść palcami.
Do miski włożyć żółtka wraz z cukrem pudrem. Utrzeć na puszystą, niemalże białą masę. Kolejno partiami dodać ser, następnie śmietanę, płynną lecz wystudzoną czekoladę i proszek budyniowy.
W osobnej misce ubić na sztywno białka wraz ze szczyptą soli. Białka delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę serową wlać do formy wyłożonej herbatnikami po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 155 stopni Celsjusza na godzinę i dwadzieścia minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Do garnka wlać 100 ml kremówki, zagotować. Następnie zdjąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać do momentu, w którym czekolada całkowicie się rozpuści. Wystudzić.
W misce ubić 100 ml kremówki. Dodać mascarpone oraz płynną masę czekoladową z garnka (powinna być zimna). Ubijać razem kilka sekund a następnie wyłożyć masę na wystudzony sernik. Rozprowadzić dokładnie, w miarę równo. Na wierzchu ciasta ułożyć owoce.

Warto wiedzieć robiąc sernik czekoladowy z musem.
Jajka, których użyjemy do upieczenia ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Sięgnęłam po okrągłą formę do pieczenia o średnicy 23 centymetrów.
Ja kupiłam gotowy już twaróg mielony. Tego typu ser jest najlepszy do sernika, gdyż nie trzeba go mielić.
Szukasz przepisów na serniki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sernik jogurtowy z jagodami.
Dodaj komentarz