Mięso z królika jest mięsem białym bogatym w aminokwasy i witaminy. Posiada mniej tłuszczu oraz cholesterolu aniżeli mięsa z kurczaka. Powinniśmy je jeść jak najczęściej. Cena tegoż mięsa nie jest niestety najniższa. To cena właśnie sprawia, iż nie sięgamy zbyt często po mięso królicze.
Ja na szczęście dostałam ostatnio dość sporą ilość mięsa z królika i mogę się nim śmiało delektować. Mięso trzymam w zamrażalniku i kiedy tylko przychodzi mi na nie ochota szybko je rozmrażam i zapiekam lub gotuję. Tak też było i w przypadku dania z przepisu poniżej. Mięso połączyłam z dość dużą ilością grzybów leśnych i kurek. Całość zalałam śmietanką i doprawiłam odrobiną koperku. Podałam z buraczkami i puree z ziemniaków.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na królika z grzybami.
- 1,5 kg mięsa z królika
- 20 dkg mrożonych lub świeżych kurek
- 15 dkg mrożonych lub świeżych grzybów leśnych
- 20 dkg cebuli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 500 ml wody
Sos:
- 400 ml wody
- 200 ml śmietanki (30%)
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- pęczek świeżego koperku
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczka pieprzu
Jak zrobić królika w sosie grzybowym.
Na patelnię wlać oliwę, dodać drobno krojoną cebulę i smażyć 3-4 minuty na średnim ogniu. Do podsmażonej cebuli włożyć surowe mięso z królika. Kontynuować smażenie przez 10 minut po czym dodać grzyby. Smażyć przez kolejne 10 minut. Do podduszonego mięsa wlać wodę, zagotować i dusić całość na małym ogniu pod przykryciem dwie godziny lub do momentu, w którym mięso zmięknie.
W kubku wymieszać wodę ze śmietanką, mąką ziemniaczaną, solą i pieprzem. Z garnka wyjąć miękkie mięso królika i do znajdującej się w garnku wody i grzybów wlać płyn z kubeczka. Zagotować i mieszając nieustannie gotować sos przez dwie minuty. Następnie do sosu włożyć mięso z królika i gotować razem przez 3-4 minuty. Na sam koniec sos pospać drobno krojonym koperkiem.

Warto wiedzieć robiąc królika w sosie grzybowym.
Ja przygotowałam powyższe danie tylko i wyłącznie z udek królika. Może się zdarzyć, iż w zależności od tego po jakie części królika sięgniemy, będą one potrzebowały mniej lub więcej czasu na ogniu. Najlepiej zawsze jest sprawdzić w trakcie gotowania mięso widelcem.
Królika podałam z ćwikłą z chrzanem. Przepis na ćwikłę znajdziecie TUTAJ.
Szukasz przepisów na dania z królika? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Królika po baskijsku.
Dodaj komentarz