Zawsze kiedy jestem w Zakopanem kupuję grillowany oscypek z żurawiną.
Uwielbiam to zestawienie. Lekko podpieczony, czasami delikatnie ciągnący się ser podany ze słodkim dżemem z żurawiny. Połączenie idealne.
Na co dzień nie mam dostępu do oscypka a ostatnio naszły mnie właśnie smaki na ser i żurawinę.
Postanowiłam, iż zastąpię oscypek mozzarellą a dodatkowo zapiekę ją w pieczywie tostowym. Tak też zrobiłam. Przygotowałam pyszne mini kanapki, które wypełniłam mieszanką serów, dżemu a całość zanurzyłam w jajecznej kąpieli. Tak przygotowane podałam na śniadanie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na mozzarellę z żurawiną.
- 15 dkg sera mozzarella
- 2 łyżki tartego sera Gouda
- 10 łyżek dżemu z żurawiny
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- 5 łyżek mleka
- 12 kromek chleba tostowego
Jak zrobić gorące kanapki z mozzarellą.
Do miseczki wbić jajka, dodać mleko oraz roztopione masło. Ubić ręczną ubijaczką do połączenia się wszystkich składników.
Mozzarellę utrzeć na tarce o dużych oczkach. Utartą wymieszać z tartym serem Gouda.
Pieczywo tostowe rozłożyć na blacie kuchennym. Każdą kromkę z jednej strony posmarować dżemem żurawinowym.
Sześć kromek położyć dżemem do wierzchu, posypać mieszanką serów a następnie przykryć pozostałymi sześcioma kromkami skierowanymi dżemem do dołu.
Kromki po złożeniu przekroić na pół albo na cztery kawałki, jak kto woli. Każdy kawałek obtaczać w jajeczno-mlecznej kąpieli.
Obtoczone w jajku kromki smażyć pod przykryciem, na średnim ogniu na nieprzywierającej patelni z obu stron na złoty kolor.
Gotowe podawać na ciepło jako danie śniadaniowe lub kolacyjne.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc gorące kanapki z mozzarellą i żurawiną.

Kanapki zamiast smażyć na patelni można także zapiec w piekarniku. Jeśli tak robicie musicie pamiętać aby w połowie pieczenia przewrócić je na drugą stronę.
Lubisz mozzarellę? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pieczone piersi kurczaka z mozzarellą.
Dodaj komentarz