Prawie wszystkie ciasta, które trzeba upiec są mniej lub bardziej czasochłonne. Na blogu znaleźć możecie przepisy zarówno na ciasta szybkie jak i te, do przygotowania których potrzeba więcej czasu.
Dzisiejsze ciasto wpisuje się w kategorię ciast szybkich. Ciasto, na które przepisem dzielę się z Wami to rolada kawowa z kawową także masą.
Jest to ciasto wymagające pieczenia jednak ze względu na fakt, iż ciasto jest niskie nie potrzeba go długo trzymać w piekarniku. Po upieczeniu ciasto daje się łatwo wystudzić więc tutaj też nie musimy czekać godzinami jak w przypadku chociażby sernika.
Ciasto przełożyłam kremem na bazie mascarpone i bitej śmietany, z dodatkiem kawy oczywiście.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na roladę kawową.
Ciasto:
- 10 dkg cukru pudru
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dkg mąki pszennej
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
Masa kawowa:
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 350 gr serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
Jak zrobić roladę kawową z masą kawową.
Ciasto: do miski włożyć białka, dodać szczyptę soli po czym ubić całość na sztywno. Do ubitych białek małymi porcjami dodawać cukier puder, cały czas kontynuując ubijanie.
Mąkę przesiać przez sitko. Dodać proszek do pieczenia oraz sypką kawę rozpuszczalną.
Żółtka rozmieszać łyżką.
Do ubitych z cukrem białek dodawać na przemian raz mąkę raz żółtka (małe porcje). Mieszać drewnianą łyżką, delikatnie ale nie zbyt długo (inaczej białka opadną).
Gotowe ciasto wylać na blachę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto na 5 minut. Po pięciu minutach kiedy jeszcze ciepłe, przykryć ścierką i delikatnie zwinąć w rulon (zaczynając od jednego boku). Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Masa kawowa: do kubka wlać 4 łyżki kremówki, podgrzać, wsypać kawę i mieszając rozpuścić ją w śmietanie. Wystudzić.
Do miski wlać pozostałą, zimną śmietanę kremówkę i ubić ją na pół-sztywno. Do tak ubitej śmietany dodać kawę, cukier puder oraz serek mascarpone. Ubijać przez chwilę do momentu, w którym masa dość dobrze zgęstnieje.
Złożenie ciasta: wystudzone ciasto kawowe rozwinąć, wysmarować dokładnie masą po czym ponownie zwinąć. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc kawową roladę.

Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wymiary 24 na 35 centymetrów.
Kawę, którą dodajemy do ciasta warto dodatkowo zmielić w młynku. W przeciwnym razie będziemy mieć grudki kawy w cieście.
Dodając do ubitych białek mąkę i żółtka zróbmy to szybko i sprawnie. Im krócej mieszamy białka tym lepiej, mniej nam opadną.
Nie ubijajmy zbyt długo śmietany kremówki. Przesadne jej ubicie grozi powstaniem masła w masie.
Roladę po wierchu można posmarować odrobiną masy i polać roztopioną czekoladą (ja tak zrobiłam). Można ją także posypać cukrem pudrem.
Lubisz ciasta kawowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Torcik tiramisu z borówkami.
Dobry wieczór……ostatni wieczór tego 2018 roku ! Bardzo dobre ciasto. Trzymałam się dokładnie przepisu i mam nadzieję , że moim gościom zasmakuje.Pozdrawiam z Wielkopolski życząc najlepszego w nadchodzącym Nowym Roku . Niech się spełnią wsztstkie marzenia ! Jagoda.
Dziękuję i na wzjem. Wszystkiego dobrego w 2019!