Kasza to nic innego jak jadalne nasiona zbóż lub zbóż rzekomych. Wyróżnić możemy te, które mają w sobie gluten jak i te bezglutenowe.
U siebie w domu najczęściej sięgam po kaszę gryczaną. Podaję ją jako dodatek do mięsnych dań obiadowych głównie.
Znacznie rzadziej robię dania z wykorzystaniem kaszy jaglanej.
Kaszę jaglaną używam głównie do gołąbków i oczywiście także jako jeden z dodatków do obiadu.
Tym razem postawiłam na kaszę jaglaną w wersji, w której wykorzystałam ją jako nadzienie do pieczarek. Wyszło bardzo smacznie.
To danie posłuży Wam za idealną przystawkę.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na nadziewane pieczarki.
- 10 dkg kaszy jęczmiennej
- 80 dkg dużych kapeluszy pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczka pieprzu
- 3 łyżki tartego sera Gouda
- 1 łyżka drobno krojonej natki pietruszki
Jak zrobić nadziewane pieczarki.
Do garnka wlać wodę, dodać 1/2 łyżeczkę soli. Gotować przez 7 minut. Po ugotowaniu odlać wodę i wystudzić.
Pieczarki obrać po czym z 80 dkg odłożyć 15 dkg (wszystkie nóżki plus kilka kapeluszy). 15 dkg pokroić w drobną kostkę.
Na patelnię włożyć masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz krojone pieczarki. Pieczarki smażyć przez 5 minut na średnim ogniu. W trakcie smażenia dodać do nich 1/2 łyżeczkę soli oraz pieprz. Po pięciu minutach do pieczarek dołożyć ugotowaną kaszę. Kontynuować smażenie przez 4 do 5 minut. Po usmażeniu nadzienie z kaszy i pieczarek wystudzić i przełożyć do miski.
Do zimnego nadzienia dodać natkę pietruszki i 1/2 łyżeczkę soli. Wymieszać.
Nadzieniem dokładnie wyłożyć kapelusze pieczarek. Po wierzchu posypać tartym serem.
Pieczarki ułożyć na blasze do pieczenia. Piec od 35 do 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Gotowe danie podawać na ciepło.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc pieczarki nadziewane.

Kaszę jęczmienną zastąpić możemy kaszą gryczaną a ser Gouda serem mozzarella.
Formę, w której piekłam pieczarki wyłożyłam papierem do pieczenia.
Lubisz pieczarki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pieczarki faszerowane fetą.
Dodaj komentarz