Ostatnio rozmawiałam z kolegą o sznyclach. Był to bardziej monolog, gdyż on mówił mi jaką to ma wielką ochotę je zjeść.
Problem był jednak w tym, iż nigdy w życiu ich nie robił i nie miał pojęcia jak się zabrać za ich przygotowanie 🙂

Nie powiem żeby mnie to nie zdziwiło. Nie wiem dlaczego ale myślałam, że każdy Polak wie jak zrobić sznycle.
Myliłam się 🙂
Poniższy przepis jest więc ze specjalną dedykacją dla mojego kolegi 😉
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na sznycle z indyka.
- 50 dkg mięsa mielonego z indyka
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 średniej wielkości cebula czerwona
- 2 bułki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka drobno krojonej natki pietruszki
- 1/2 szklanki bułki tartej
- olej słonecznikowy do smażenia bądź smalec
- 1 jajko
Jak zrobić sznycle z mięsa mielonego.
Bułki moczymy w wodzie. Gdy miękkie, odciskamy. Do miski wkładamy mięso, drobno pokrojoną cebulę, odsączone z wody bułki, jajko, sól, pieprz, mąkę, musztardę oraz natkę pietruszki. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy kulki średniej wielkości (około 5-6 cm średnicy), lekko spłaszczamy. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na średnim ogniu na jasno brązowy kolor.

Warto wiedzieć robiąc sznycle z mięsa mielonego.
Zamiast mięsa z indyka możemy użyć mięsa wołowego bądź wieprzowego. Ja na ogół mieszam te dwa rodzje mięs, gdyż nie lubię sznycli z samego mięsa wieprzowego 🙂
Lubisz mięso mielone? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Chilli con carne.
Wyglądają pysznie 🙂
Mniam,mniam:)