Kotlet mielony to danie robione z mięsa mielonego, jajek, bułki tartej oraz przypraw. Mięso mielone używane do przygotowania mielonych to najczęściej mięso wieprzowe, jednak mięso drobiowe jest równie popularne. Po dokładnym połączeniu składników, a potem wyrobieniu masy mięsnej, formowane są z niej średniej wielkości kulki. Kulki mięsne czyli nasze mielone, obtacza się w bułce tartej i smaży na gorącym oleju bądź smalcu. Kotlety mielone najczęściej podaje się z dodatkiem puree ziemniaczanego i surówki. Zachęcam Was do sprawdzenia poniższego przepisu na kotlety mielone. Mam nadzieję, iż będziecie je robić często.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na kotlety mielone z indyka.
- 50 dkg mięsa mielonego z indyka
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 średniej wielkości cebula czerwona
- 2 bułki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka drobno krojonej natki pietruszki
- 1/2 szklanki bułki tartej
- olej bądź smalec do smażenia
- 1 jajko
Jak zrobić kotlety mielone.
Bułki moczymy w wodzie i gdy miękkie, odciskamy z jej nadmiaru. Do miski wkładamy mięso, drobno pokrojoną cebulę, bułki, jajko, sól, pieprz, mąkę, musztardę oraz natkę pietruszki. Wyrabiamy na jednolitą masę. Kolejno, formujemy średniej wielkości kulki – około 5-6 cm średnicy i lekko spłaszczamy je na dłoni. Tak przygotowane kotlety obtaczamy w bułce tartej. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i kiedy gorący układamy kotlety mielone. Smażymy na średnim ogniu na jasno brązowy kolor z obu stron.

Warto wiedzieć robiąc kotlety mielone z indyka.
Zamiast mięsa z indyka można użyć mięsa wołowego bądź wieprzowego. Ja na ogół mieszam te dwa rodzaje mięs, gdyż nie lubię kotletów robionych z samego tylko mięsa wieprzowego.
Lubisz mięso mielone? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Chilli con carne.

Wyglądają pysznie 🙂
Mniam,mniam:)