Mogę śmiało powiedzieć, iż uwielbiam zupy. Obiad w moim domu niemal zawsze składał się z dwóch dań, a pierwszym z nich była zupa.

Zupy, które gotowała moja mama nie były zupami z serii zupa krem, które swoją drogą bardzo lubię. Były to raczej zupy z dużą ilością warzyw, często także mięsa, a składniki pozostawały pokrojone w kawałkach, a nie miksowane pod koniec gotowania.
Teraz odkąd mieszkam na swoim, z miksowaniem zup bywa u mnie różnie. Osobiście preferuję zupy krem, ale zdarza się często gotować tradycyjne zupy, których nie miksuję. Zresztą nie każdą zupę da się zmiksować, rosół czy krupnik nie mogą być przecież podane w formie kremu.
Poniżej mam dla Was przepis na zupę kalafiorową krem. W zupie tej różyczki kalafiora połączyłam z ziemniakiem, pietruszką, selerem, cebulą i uwaga jabłkiem. Jabłko bardzo fajnie odnajduje się w tym połączeniu składników. Po ugotowaniu zupę doprawiłam śmietaną i odrobiną białego pieprzu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na zupę kalafiorową krem.
- 1 i 1/2 litra wody
- 1 łyżka masła
- 2 małe pietruszki
- 1 średni kalafior
- 1 jabłko (kwaskowe)
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- 2 średnie ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1 mały seler
- 3 łyżki śmietany (12% do zupy)
Jak zrobić zupę kalafiorową krem.
Kroimy wszystkie składniki w dużą kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy 30 minut na małym ogniu. Po upływie tego czasu dodajemy śmietanę i miksujemy. Na koniec zupę musimy jeszcze zagotować. Serwujemy ze świeżą bagietką. Pycha.

Warto wiedzieć robiąc zupę krem z kalafiora.
Gotując warzywa, kalafior możemy dodać kilka minut później aniżeli pozostałe składniki. Nie potrzebuje on tak długiego czasu na ugotowanie jak chociażby pietruszka.
Lubisz kalafior? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Kalafiora w stylu biriani.

kocham zupy na kalafiorze,
pyszny przepis 🙂