Zupa pomidorowa jest chyba jedną z bardziej popularnych zup, ja też zresztą robię ją dość często. Zupę tę przyrządzić można na wiele sposobów. Do wyboru jest zupa krem, zupa pomidorowa z ryżem bądź zupa pomidorowa z makaronem. Bez względu na to jak robimy naszą pomidorówkę, warto jest do niej dodać kilka przypraw. Z pomidorami świetnie łączą się zioła takie jak bazylia, oregano, tymianek, czosnek, a także oliwa z oliwek. Dodatki te odnajdą się zatem wyśmienicie i w naszej zupie.

Poniżej mam dla Was przepis na zupę pomidorową z mozzarellą i pesto. Sposób zaserwowania tejże zupy jest wyjątkowy i bez wątpienia inny od wszystkich. Normalnie moją pomidorówkę zaserwowałabym z odrobiną kwaśnej śmietany, jednak nie tym razem. Wykorzystanie w zupie jako dodatku mozzarelli oraz pesto nadaje jej włoskiego akcentu. Jestem ciekawa czy i Wam zdarza się czasami w taki właśnie sposób serwować Waszą pomidorówkę.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na zupę pomidorową z mozzarellą i pesto.
- 1 kg pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 łyżki tartej mozzarelli
- 2 łyżki pesto

Jak zrobić zupę pomidorową z mozzarellą i pesto.
Do garnka wkładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę pomidory oraz oliwę z oliwek. Smażymy na małym ogniu przez 5 minut, po czym wlewamy bulion, dodajemy sól i pieprz. Zagotowujemy i kontynuujemy gotowanie przez 20 minut. Na koniec całość miksujemy. Zupę serwujemy z odrobiną pesto oraz tartą mozzarellą.
Warto wiedzieć robiąc zupę pomidorową z mozzarellą i pesto.
Pamiętajmy, aby pomidory obrać ze skórki. Najprostszym sposobem na usunięcie skórki z pomidorów jest ich sparzenie przez około 15 sekund we wrzątku. Skórka po takiej kąpieli wodnej schodzi bardzo łatwo.
Lubisz pomidory? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Chilli con carne.

Ale świetna jest ta zupa! Zapraszam na swój blog kulinarny! https://jaglusia.wordpress.com/