Kanapeczki to szybka przystawka lub przekąska, zwłaszcza kiedy organizujemy przyjęcie czy małe spotkanie z przyjaciółmi. Wtedy też najczęściej zastanawiamy się nad menu.

Jeżeli nie chce nam się gotować, a chcemy przygotować coś szybkiego, to wszelkiego rodzaju tosty oraz grzanki z nadzieniem, takie jak na przykład bruschetta są idealne. Ja takie szybkie kanapeczki robię bardzo często, nie zawsze ze względu na jakąś okoliczność. Tym razem na przykład kanapeczki z figami i serem Camembert podałam na kolację. Myślę, że równie dobrze sprawdzą się podane na przystawkę bądź na lunch.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na kanapeczki z figami.
- 3 figi
- 1 bagietka
- 3 łyżki marmolady z czerwonej cebuli
- rukola do serwowania
- opakowanie sera Camembert
Jak zrobić kanapeczki z serem i figami.
Bagietkę kroimy na kromki. Na każdej układamy kilka plasterków sera Camembert, pokrojone w plasterki figi oraz odrobinę marmolady z cebuli. Serwujemy z rukolą.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc kanapeczki figami i serem Camembert.
Pieczywo możemy stostować przed wyłożeniem na nie składników. Najprostszym sposobem będzie posmarowanie kromek oliwą z oliwek i zapieczenie ich w piekarniku.
Lubisz figi? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z rukolą i figami.

Połączenie fig z serem pleśniowym jest mi już znane, ale ta konfitura cebulowa musi tu faktycznie stanowić równie fajny akcent 😉