Dwa ulubione ciasta połączone w jedno? Nic prostszego 🙂
Zarówno piernik jak i wszelakie serniki należą do tych ciast, które w okresie świątecznym pojawiają się na naszych stołach.
Można oczywiście upiec oba ciasta i delektować się każdym z nich z osobna. Jeśli jednak macie w planach pieczenie także innych ciast, nie tylko tych dwóch, dobrym pomysłem jest połączenie sernika i piernika w jedno ciasto.
Ja tak robię głównie dlatego, iż mam małą rodzinę i ciężko byłoby nam przejeść zbyt dużą ilość ciast.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na sernik w cieście piernikowym.
Sernik:
- 50 dkg mielonego twarogu
- 15 dkg cukru pudru
- 7 dkg masła
- 2 jajka
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Piernik:
- 60 dkg mąki pszennej
- 20 dkg cukru pudru
- 250 ml esencji z herbaty
- 250 ml oleju słonecznikowego
- 4 jajka
- 250 ml płynnego miodu
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 15 dkg cukru kryształu
- 25 dkg masła
Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta.
Jak zrobić serniko-piernik.
Sernik: do miski włożyć miękkie masło, dodać cukier puder i utrzeć na puszystą masę. Do bardzo dobrze roztartego masła dodać żółtka po jednym nie na raz, wanilię oraz budyń waniliowy. Następnie małymi porcjami dodawać twaróg, cały czas ucierając. Białka jajek ubić na sztywno i dodać na samym końcu do masy serowej poprzez delikatne ich wmieszanie.
Masę serową wyłożyć do formy wysmarowanej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Piernik: do miski włożyć jajka, dodać cukier i ubić na gładką masę. Do ubitych jajek dodać miód, potem olej (nie na raz a w mniejszych ilościach tak samo należy dodać miód) oraz esencję z herbaty. Na końcu dodać przesianą mąkę połączoną z sodą oraz przyprawą do piernika.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wystudzić.
Krem budyniowy: z 500 ml mleka odlać 200 ml. Wlać do szklanki i dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, budyń oraz ekstrakt waniliowy. Bardzo dobrze wymieszać. Pozostałe mleko wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. Kiedy mleko zaczyna się gotować wlać budyń ze szklanki. Nieustannie mieszając doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu trzymać na ogniu przez minutę. Wystudzić.
Masło o temperaturze pokojowej włożyć do miski. Utrzeć na puszystą masę. Kiedy roztarte dodawać stopniowo budyń oraz sok z cytryny. Utrzeć na jednolitą masę bez grudek.
Złożenie ciasta: piernik przekroić wzdłuż na pół. Pierwszą część posmarować połową masy budyniowej, na którą ostrożnie wyłożyć sernik, na sernik położyć pozostałą cześć masy a niej piernik. Po wierzchu posypać cukrem pudrem. Ciasto schłodzić w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc ciasto serowo-piernikowe.

Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wymiary 36 na 24 centymetry.
Ekstrakt z wanilii zastąpić można cukrem waniliowym.
Lubisz serniki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Świąteczny sernik dyniowy.
zjedlibyśmy taki do kawy