Szukacie sprawdzonego przepisu na kapustę kiszoną z fasolą? Jeśli tak to musicie wypróbować przepis, który mam dla Was w poście poniżej.
Gotowana, kiszona kapusta z dodatkiem fasoli lub grochu jest u mnie w domu jednym z obowiązkowych dań na wigilijnym stole.
Niektórzy zamiast grochu lub fasoli sięgają po grzyby. Ja z grzybami podaję barszcz biały pewnie dlatego też nie chcę ich dodawać również i do kapusty.
Do przygotowanej przeze mnie kapusty nie robię ani zasmażki ani nie podbijam jej w żaden inny sposób mąką. Serwuję ją jedynie okraszoną masłem z cebulką.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na kapustę z fasolą.
- 70 dkg kiszonej kapusty
- 800 ml wody
- 20 dkg fasoli lub grochu
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki soli
Jak zrobić kapustę z fasolą.
Fasolę lub groch zalać wodą, moczyć przez kilka godzin. Po namoczeniu włożyć do garnka, dodać wodę i ugotować na miękko wraz z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Sól dodać na samym końcu gotowania.
Kapustę włożyć do garnka i dodać 800 ml wody. Gotować na małym ogniu, aż woda prawie całkowicie wyparuje a kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodać do kapusty 1/2 łyżeczkę soli.
Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę. Włożyć do garnka, dodać 1/2 łyżeczkę soli oraz wodę. Ugotować do miękkości. Z ugotowanych ziemniaków odlać wodę, lekko rozgnieść je widelcem.
Na patelnię włożyć masło. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Usmażyć na małym ogniu na złoty kolor.
Ugotowaną fasolę, ziemniaki oraz podsmażoną cebulę dodać do miękkiej kapusty, wymieszać i gotować razem przez 5 minut.
Podawać na ciepło.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc kiszoną kapustę z fasolą.

Użyłam fasoli o średniej wielkości ziarnach.
Gotową kapustę po połączeniu z fasolą lub grochem, ziemniakami i cebulą można dodatkowo zapiec w naczyniu żaroodpornym. Ja osobiście tego nie robię.
Lubisz kapustę kiszoną? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Kruche ciasto z mięsem i kapustą kiszoną.
super przepis trochę inny niż mój ale z chęcią wypróbuję
Zachęcam do wypróbowania ☺️
I to jest potrawa jaką szukałem na przedwiośnie