Pieczoną kaczkę w całości robię zazwyczaj z dodatkiem pomarańczy lub jabłek, gdyż osobiście lubię smak mięsa podkreślony owocami. Poza owocami często do przyprawienia kaczki używam także ziół oraz innych przypraw, które nadają mięsu bardziej wyrazistego smaku. Całą kaczkę pieczoną przygotowuję głównie na specjalne okazje i Święta, znacznie rzadziej zdarza mi się ją przyrządzać na codzienny obiad.
W pieczonej kaczce stawiam na chrupiącą skórkę, miękkie i soczyste mięso oraz pyszny smak. Przepis na pieczoną kaczkę, który znajdziecie poniżej jest na kaczkę z dodatkiem jabłek i suszonego majeranku. Do natarcia mięsa sięgnęłam również po miód, czosnek, sól oraz pieprz. Upieczoną kaczkę podałam z dodatkiem modrej kapusty oraz pieczonymi ziemniakami.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pieczoną kaczkę z jabłkami.
- 1 duża kaczka (2 kg)
- 1,5 łyżki suszonego majeranku
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże jabłka (50 dkg)
- 2 łyżki miodu
- 1/4 łyżeczka pieprzu
Jak zrobić pieczoną kaczkę z jabłkami.
Kaczkę oczyścić, osuszyć po czym natrzeć solą, pieprzem, miodem, majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić na godzinę.
Jabłka pokroić w ćwiartki. Część jabłek włożyć do środka kaczki, część ułożyć w formie do pieczenia. Kolejno, położyć kaczkę ułożoną grzbietem do góry i wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut. Po 10-u minutach zmniejszyć temperaturę do 165 stopni Celsjusza i piec kaczkę przez godzinę. Po godzinie pieczenia wyjąć formę i ostrożnie przewrócić kaczkę na drugą stronę. Formę wstawić ponownie do piekarnika i kontynuować pieczenie przez kolejną godzinę.
Upieczoną kaczkę odstawić na 15-20 minut aby mięso nieco “odpoczęło”.

Warto wiedzieć robiąc pieczoną kaczkę.
Jeśli skóra na kaczce, którą pieczecie jest bardzo tłusta i przez to dość gruba, warto ją naciąć w kilku miejscach nożem. Można ją również w kilku miejscach nakłuć wykałaczką.
Piekąc kaczkę z jabłkami warto sięgnąć po kwaśne lub słodko-kwaśne jabłka. Tego typu jabłka podkreślą zdecydowanie smak mięsa. Sprawdzą się tutaj takie jabłka jak Jonagold czy Szara Reneta.
Szukasz przepisów na dania z kaczki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z kaczką i gruszką.
Dodaj komentarz