Paszteciki to małe przekąski przygotowane z ciasta drożdżowego, kruchego lub francuskiego. Ciasto wypełnione jest nadzieniem z mięsa bądź warzyw. Mięsny farsz zrobić można z kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny. Wegetariańska wersja to farsz z kapusty, grzybów czy chociażby szpinaku.
Na blogu znajdziecie już przepis na paszteciki z kremowym nadzieniem z kurczaka. Poniżej natomiast chcę się z Wami podzielić bardzo prostym przepisem na paszteciki z kapustą. Do przygotowania farszu do tych pasztecików wykorzystałam gotowaną białą kapustę, cebulę, odrobinę kminku, soli oraz pieprz. Paszteciki zrobiłam na domowym cieście francuskim, na które przepis znajdziecie na blogu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na paszteciki z kapustą.
- 40 dkg ugotowanej kapusty (odciśniętej z wody)
- 10 dkg białej cebuli
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 40 dkg ciasta francuskiego
- 1 łyżka kminku w ziarnach
- 1 jajko
Jak zrobić paszteciki z kapustą.
Cebulę obrać, pokroić w bardzo małą kostkę. Włożyć na patelnię wraz z olejem. Smażyć na średnim ogniu przez 6-7 minut. Ugotowaną kapustę zmielić lub bardzo drobno posiekać, po czym dodać do podsmażonej cebuli. Posolić, oprószyć pieprzem oraz mielonym kminkiem. Smażyć na średnim ogniu przez 20 minut. Usmażoną kapustę wystudzić.
Ciasto francuskie przygotować według przepisu TUTAJ lub użyć kupnego. Ciasto rozwałkować na około 2-u milimetrowy prostokąt, który pokroić na mniejsze kawałki. Ja kroiłam na małe prostokąty o wymiarach 9 na 6 centymetra. Na środku każdego prostokąta ułożyć farsz z kapusty, a następnie zwinąć ciasto w rulon. Każdy rulonik lekko spłaszczać, smarować jajkiem i posypywać ziarnami kminku. Gotowe paszteciki układać na blasze do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza i kiedy gorący włożyć blachę z pasztecikami. Paszteciki piec przez 25 minut.

Warto wiedzieć robiąc paszteciki z kapustą.
Małej wielkości kapustę pokroiłam na ćwiartki, które włożyłam do wody bez soli i gotowałam przez 30 minut. Po ugotowaniu kapustę wystudziłam, posiekałam i odcisnęłam nadmiar soku i wody.
Z podanych ilości wyszło mi 16 sztuk pasztecików.
Z zimnego farszu z kapusty uformowałam kulki, w sumie 16 sztuk. Kulki kapusty układałam na rozwałkowanym cieście. Dzięki takiemu przygotowaniu farszu ciasto na paszteciki pozostało czyste. Mogłam również równo podzielić farsz, dzięki czemu każdy pasztecik miał go taką samą ilość.
Szukasz przepisów na paszteciki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Paszteciki z nadzieniem z kurczaka.
Dodaj komentarz