Zarówno pieczarki jak i fasolka szparagowa należą do tych warzyw, które znakomicie sprawdzają się jako składnik główny wielu dań. Są świetne w sosach, gotowane, w zupach czy jako składnik sałatek. Można po nie sięgać przez okrągły rok, gdyż pieczarki dostępne są na świeżo cały czas, a fasolkę jeśli nie w świeżej formie bez problemu kupić można mrożoną.
Tym razem pieczarki i fasolkę szparagową podałam w formie sałatki z jajkami i serem feta. Sałatkę doprawiłam sosem śmietanowym z odrobiną majonezu. Jeśli tylko mogę staram się go używać jak najmniej. Pomimo, iż ja osobiście uwielbiam majonez i zajadam się nim prosto ze słoika, mój mąż nie jest fanem. Ale dwie łyżki, które dodałam do sałatki jakoś zniósł 🙂 Polecam Wam przygotować tę sałatkę na nadchodzące Święta.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę pieczarkową z fasolką.
- 40 dkg sera feta
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 40 dkg pieczarek
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- 3 zielone cebulki
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 40 dkg zielonej fasolki szparagowej
- 2 łyżki oliwy
- 3 duże ząbki czosnku
Sos śmietanowy:
- szczypta soli
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki majonezu
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego
Jak zrobić sałatkę pieczarkową.
Pieczarki oczyścić, pokroić na cienkie plastry. Na patelnię wlać oliwę, włożyć pokrojone pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez 6-7 minut, następnie wystudzić i odlać ewentualną wodę, jeśli takowa wytworzy się w trakcie smażenia.
Do garnka wlać wodę, dodać łyżeczkę soli i zagotować. Na gotującą się wodę włożyć fasolkę. Ponownie zagotować i gotować przez 8 minut. Ugotowaną fasolę przelać na durszlak i wystudzić.
Do miski włożyć pokrojony w kostkę ser feta, fasolkę, pieczarki, drobno krojoną zieloną cebulkę, krojone w kostkę jajka, 1/2 łyżeczkę soli oraz pieprz.
W kubku wymieszać śmietanę z majonezem, sokiem z cytryny oraz szczyptą soli. Gotowym sosem polać składniki w misce i wymieszać. Sałatkę po wierzchu oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę pieczarkową.
Jajka gotowałam na twardo przez 9 minut, w wodzie osolonej szczyptą soli.
W sezonie w sałatce świetnie sprawdzi się świeża fasolka szparagowa. Poza sezonem należy sięgnąć po mrożoną fasolkę.
Do przygotowania sałatki użyć można dowolnego typu pieczarek lub dowolnie wybranych grzybów.
Szukasz przepisów na sałatki z pieczarkami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę pieczarkową z karczochami.
Dodaj komentarz