Shortbread to niezwykle kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka wywodzące się ze Szkocji. Do przygotowania ciasteczek shortbread potrzebna jest mąka, masło i cukier. Do ciasta nie dodaje się jajek, proszku do pieczenia czy sody.
Ciasteczka shortbread zrobicie bardzo prosto i od razu polecam Wam przygotować podwójną porcję, gdyż znikną w mgnieniu oka. Ja mam w planach upieczenie ciasteczek shortbread na Święta, ponieważ u mnie w domu wszyscy za nimi przepadają. Poniżej zostawiam Wam przepis na ciasteczka shortbread i życzę udanych wypieków 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasteczka shortbread.
- 15 dkg masła bez soli
- 20 dkg mąki pszennej
- 6 dkg cukru pudru
- 2 dkg cukru kryształu
- szczypta soli
Jak zrobić ciasteczka shortbread.
Do miski włożyć miękkie masło, szczyptę soli, cukier puder oraz cukier kryształ. Składniki utrzeć na puszystą, lekką i niemalże białą masę. Do utartej masy dodać przesianą mąkę pszenną, którą dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami za pomocą drewnianej łyżki. Na stole rozłożyć folię spożywczą, na którą przełożyć ciasto z miski. Pomagając sobie na początku łyżką uformować z ciasta prostokąt, który owinąć folią. Ciasto w foli ukształtować na w miarę równy, dowolny kształt prostokąta. Mój miał wymiary: 18cm (długi) x 6cm (szeroki) x 3cm (wysoki). Kolejno, ciasto włożyć na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki pokroić na 18 kawałków, każdy o grubości 1-ego centymetra. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, po czym ułożyć ciasteczka, w odstępach od siebie. Każde ciasteczko w kilku miejscach nakłuć widelcem bądź wykałaczką. Kolejno, blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Ciasteczka piec przez 18 minut. Upieczone ciasteczka wystudzić.

Warto wiedzieć robiąc ciasteczka shortbread.
Jeśli nie macie pod ręką cukru kryształu możecie użyć tylko i wyłącznie cukru pudru.
Z ciasta uformować możecie dłuższy i węższy prostokąt i wtedy uzyskacie więcej ciastek. Ciasto możecie również rozwałkować i wycinać z niego dowolne kształty. Z racji na fakt, iż ciasto jest bardzo miękkie polecałabym wałkować je ułożone na papierze do pieczenia i tymże papierem przykryte, tak aby wałek nie miał bezpośredniego kontaktu z ciastem.
Ciasteczka po upieczeniu możecie przechowywać przez kilka dni. Warto włożyć je do szczelnie zamkniętego pojemnika, aby pozostały jak najdłużej kruche.
Szukasz przepisów na kruche ciasteczka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasteczka guziki.
Dodaj komentarz