Pizza bez glutenu jest mi dobrze znana. Robię ją dość często, gdyż kiedy tylko mogę staram się eliminować ze swojej diety gluten.
Zrobienie ciasta na pizzę tylko na mące bez glutenu nie jest wcale takie proste. Wiedzą o tym wszyscy ci, którzy chociaż raz próbowali takie ciasto przygotować. W cieście bezglutenowym ważny jest dobór odpowiednich mąk. Niestety ale nie każda mąka bezglutenowa sprawdzi się w cieście na pizzę. Przekonałam się o tym i ja. Najlepsze dla mnie połączenie mąk do tej pory to: mąka ryżowa plus mąka z sorgo oraz odrobina mąki migdałowej. Mąka migdałowa w małej ilości sprawia, iż ciasto jest odrobinę wilgotne.
Przy robieniu pizzy bezglutenowej dobrze jest najpierw podpiec samo ciasto i na już lekko podpieczone nakładać nadzienie. Jeśli chodzi o nadzienie to wszystko zależy od nas. Ja ostatnio skusiłam się na połączenie szynki z figami. Dodatkowo nie użyłam sosu pomidorowego a sięgnęłam po serek mascarpone. Serek wyśmienicie łączył się zarówno z szynką parmeńską jak i z figami.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pizzę bezglutenową z figami i szynką.
Ciasto bezglutenowe:
- 150 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
- 10 g mąki migdałowej
- 100 g mąki z sorgo
- 1/2 łyżeczka cukru pudru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 160 g letniej wody
- 1/4 łyżeczka soli
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej
- 1/2 łyżeczka proszku po pieczenia bez glutenu
Nadzienie:
- 125 g serka mascarpone
- 125 g sera Gouda
- 125 g świeżych fig
- 100 g szynki parmeńskiej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta świeżo mielonego pieprzu zielonego (opcjonalnie)
- mieszanka sałat lub rukola do podania (opcjonalnie)
Jak zrobić bezglutenową pizzę z figami i szynką.
Do miski przesiać wszystkie mąki, odebrać z całości 2 łyżki. W kubku wymieszać drożdże z 60 g letniej wody, cukrem pudrem oraz dwoma łyżkami mąki (uprzednio odebranymi z całości). Odstawić w letnie miejsce na 10 minut aby drożdże lekko wyrosły. W międzyczasie do miski, w której jest mąką przesiać sól, gumę ksantanową oraz proszek do pieczenia. Dodać wyrośnięte drożdże, oliwę oraz pozostałą wodę. Wymieszać wszystkie składniki. Ciasto wyrabiać przez 10 minut po czym owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozłożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć w kilku miejscach widelcem i posmarować delikatnie oliwą. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni Celsjusza. Włożyć ciasto na 15 minut do podpieczenia. Po 15-u minutach wyjąć ciasto z piekarnika, posmarować mascarpone i posypać tartym serem Gouda. Na serze ułożyć plastry szynki oraz pokrojone figi. Po wierzchu oprószyć całość solą.
Pizzę ponownie włożyć do piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Podawać z ułożoną na wierzchu rukolą lub mieszanką sałat.

Warto wiedzieć robiąc bezglutenową pizzę.
Łatwiej i szybciej rozłożymy równomiernie ciasto w formie do pieczenia kładąc na górę ciasta płat papieru do pieczenia. Palcami przyciskamy papier i rozprowadzamy ciasto. Palce nie mają bezpośredniej styczności z ciastem przez co się do niego nie kleją.
Użyłam prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 30 na 20 centymetrów.
Jeśli chcecie aby ciasto było cieńsze użyjcie nieco większej formy.
Szukasz przepisów na dania bezglutenowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Puree z selera korzeniowego.
Dodaj komentarz