Gruszki w czerwonym winie
||

Gruszki w winie

Owoce sprawdzają się świetnie w ciastach, sałatkach, sokach, gotowane, smażone oraz pieczone. Często są bazą sosów do mięs, nadzień do naleśników czy pierogów.

Mam całą gamę moich ulubionych owoców. W zależności od sezonu i od tego na co w danym momencie mam smak, różne owoce różnie wykorzystuję.

Borówkami, malinami i truskawkami mogę się objadać do oporu. Nie potrzebuję nawet z niczym tychże owoców podawać.

Jabłka dodaję do ciast, banany do owsianki, z kiwi czy pomarańczy robię sałatki owocowe. Gruszki najczęściej łączę z serem pleśniowym i podaję w formie sałatki. Ostatnio jednak z gruszek zrobiłam deser na słodko, bajecznie łatwy zresztą. Gruszki ugotowałam w winie z dodatkiem przypraw takich jak kardamon czy goździk. Po ugotowaniu wino oczywiście wypiłam a gruszki podałam na deser z keksem bitej śmietany.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na gruszki w winie.

  • 5 miękkich gruszek
  • 500 ml czerwonego wina
  • sok z 2 pomarańczy
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 1 laska cynamonu
  • 4 goździki
  • 2 ziarna kardamonu

Jak zrobić gruszki w winie.

Do garnka wlać wino, dodać sok pomarańczowy, miód, laskę cynamonu, goździki oraz kardamon. Gruszki obrać i włożyć do garnka, w którym są już pozostałe składniki. Całość dobrze podgrzać ale nie zagotować wina. Trzymać na małym ogniu przez 30-35 minut. Ugotowane gruszki pozostawić w winie do wystygnięcia.

Podawać na zimno z odrobiną śmietany kremówki lub lodami.

Gruszki gotowane z winie
Gruszki w winie

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc gruszki w winie.

Gruszki gotowane w winie
Gruszki w winie

Użyłam czerwonego wina Sauvignon blanc.

Gruszki po jakie sięgnęłam były to gruszki Konferencja. Oczywiście każde inne słodkie i miękkie gruszki sprawdzą się jako baza tego deseru.

Postawiłam na miód płynny akacjowy. Jest on lekki w smaku i z winem oraz sokiem pomarańczowym skomponował  się bardzo fajnie.

Lubisz desery owocowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto biszkoptowe z jabłkami i pianką.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *