Jeśli znudziły Wam się dania z kurczaka, które do tej pory robiliście, sięgnijcie po roladę z nadzieniem pieczarkowym z odrobiną pasztetu.
Pojedynczo nadziewane piersi z kurczaka nie są dla mnie niczym nadzwyczajnym. Robię je w domu często i jako nadzienia używam bardzo różnych składników.
Moje ulubione nadzienie to ser feta, suszone pomidory i zielone szparagi połączone w jedną całość. W takiej wersji roladki mogłabym jeść codziennie.
Bardziej wyszukaną propozycją na danie z kurczaka jest rolada. Przygotowana w podobny sposób jak pojedyncze roladki wymaga odrobiny więcej wprawy. Upieczona na talerzu prezentuje się bardzo apetycznie.
Do przygotowania rolady wykorzystałam pieczarki oraz pasztet. Zrobiłam nadzienie, którymi pokryłam dobrze rozbite piersi z kurczaka.
Spróbujcie tego przepisu. Z całą pewnością danie to posmakuje całej rodzinie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na roladę z kurczaka.
- 90 dkg piersi z kurczaka
- 10 dkg pasztetu
- 50 dkg pieczarek
- pęczek natki pietruszki
- 1 duża biała cebula
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/6 otartej skórki z cytryny
- 2 łyżki śmietanki
Panierka:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka soli
- pieprz
- 1 i 3/4 kubka płatków kukurydzianych
- olej słonecznikowy do smażenia
Dodatkowo: folia spożywcza i naczynie żaroodporne.
Jak zrobić roladę z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych.
Piersi z kurczaka rozkroić na pół, tak aby z jednej powstały dwie. Każdą połówkę rozbić tłuczkiem do mięsa możliwie jak najcieniej.
Rozbite kawałki ułożyć jeden koło drugiego na kawałku foli spożywczej. Kawałki powinny utworzyć duży prostokąt. U mnie krótszy bok miał szerokość 30-u centymetrów i tak długa później była rolada.
Na patelnię włożyć łyżkę oleju oraz pokrojoną drobno cebulę. Smażyć na małym ogniu 2-3 minuty a następnie dodać pieczarki starte na tarce o dużych oczkach, sól oraz skórkę z cytryny. Podsmażyć na małym ogniu do momentu, aż woda z pieczarek wyparuje. Podsmażone pieczarki wystudzić.
Kiedy pieczarki są już zimne dodać do nich pasztet, śmietankę oraz drobno krojoną natkę pietruszki. Wymieszać bardzo dokładnie. Nadzienie wyłożyć na rozłożone na foli piersi kurczaka. Rozsmarować a następnie zwinąć w roladę. Roladę owinąć dokładnie folią spożywczą i włożyć na 2 godziny do zamrażalnika.
Na talerzyk wybić jajka i roztrzepać widelcem. Płatki kukurydziane pokruszyć. Mąkę wymieszać z solą oraz pieprzem.
Lekko zmrożoną roladę wyjąć z zamrażalnika, obtoczyć w mące później w jajku a na końcu w płatkach. Ponownie namoczyć w jajku i jeszcze raz w płatkach.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Kiedy gorący włożyć roladę. Podsmażyć z każdej strony na średnim ogniu. Po podsmażeniu roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Zapiekać w temperaturze 180 stopni Celsjusza pod przykryciem przez 45 minut. Po 45-u minutach zdjąć pokrywkę i kontynuować zapiekanie przez kolejne 40 minut.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc roladę z kurczaka.

Użyłam kremowego pasztetu wieprzowego. Możecie go zastąpić dowolnym rodzajem pasztetu byle tylko był on kremowy. Taki pasztet połączy się dobrze z pieczarkami i łatwiej będzie rozsmarować nadzienie na piersiach z kurczaka.
Jeśli chcecie aby nadzienie było gładkie to poza wymieszaniem składników dodatkowo je zmiksujcie.
Roladę warto zamrozić w zamrażalniku przed nałożeniem na nią panierki. Lekko zamrożoną łatwiej będzie panierować w jajku i w panierce z płatków. Bez zamrożenia rolada będzie zbyt “luźna” przez co panierowanie jej będzie nieco trudniejsze.
Lubisz dania z kurczaka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z kurczakiem.
Dodaj komentarz