Owoce sprawdzają się świetnie w ciastach, sałatkach, sokach, gotowane, smażone oraz pieczone. Często są bazą sosów do mięs, nadzień do naleśników czy pierogów.
Mam całą gamę moich ulubionych owoców. W zależności od sezonu i od tego na co w danym momencie mam smak, różne owoce różnie wykorzystuję.
Borówkami, malinami i truskawkami mogę się objadać do oporu. Nie potrzebuję nawet z niczym tychże owoców podawać.
Jabłka dodaję do ciast, banany do owsianki, z kiwi czy pomarańczy robię sałatki owocowe. Gruszki najczęściej łączę z serem pleśniowym i podaję w formie sałatki. Ostatnio jednak z gruszek zrobiłam deser na słodko, bajecznie łatwy zresztą. Gruszki ugotowałam w winie z dodatkiem przypraw takich jak kardamon czy goździk. Po ugotowaniu wino oczywiście wypiłam a gruszki podałam na deser z keksem bitej śmietany.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na gruszki w winie.
- 5 miękkich gruszek
- 500 ml czerwonego wina
- sok z 2 pomarańczy
- 2 łyżki miodu płynnego
- 1 laska cynamonu
- 4 goździki
- 2 ziarna kardamonu
Jak zrobić gruszki w winie.
Do garnka wlać wino, dodać sok pomarańczowy, miód, laskę cynamonu, goździki oraz kardamon. Gruszki obrać i włożyć do garnka, w którym są już pozostałe składniki. Całość dobrze podgrzać ale nie zagotować wina. Trzymać na małym ogniu przez 30-35 minut. Ugotowane gruszki pozostawić w winie do wystygnięcia.
Podawać na zimno z odrobiną śmietany kremówki lub lodami.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc gruszki w winie.

Użyłam czerwonego wina Sauvignon blanc.
Gruszki po jakie sięgnęłam były to gruszki Konferencja. Oczywiście każde inne słodkie i miękkie gruszki sprawdzą się jako baza tego deseru.
Postawiłam na miód płynny akacjowy. Jest on lekki w smaku i z winem oraz sokiem pomarańczowym skomponował się bardzo fajnie.
Lubisz desery owocowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto biszkoptowe z jabłkami i pianką.
Dodaj komentarz