Jeśli chcecie dostarczyć swojemu organizmowi konkretną dawkę witamin sięgnijcie po jarmuż.
Wartości odżywcze tego warzywa są ogólnie bardzo dobrze znane. Zawiera w sobie przeciwutleniacze a do tego jest bogaty w witaminę K, witaminę C, kwas foliowy oraz wapno.
Jarmuż fajnie sprawdza się w koktajlach, sosach czy sałatkach.
Ja przygotowałam danie z jarmużem, pomidorami i tuńczykiem. Podałam je z makaronem.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na makaron tortiglioni.
- 30 dkg makaronu tortiglioni
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- 3 średniej wielkości pomidory
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 10 dkg świeżego jarmużu
- puszka tuńczyka w zalewie (170 gr)
- czarny pieprz
- 200 ml śmietanki 30 %
Jak zrobić makaron z jarmużem i tuńczykiem.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu w wodzie osolonej 1 łyżeczką soli. Po ugotowaniu wyłożyć na durszlak i przelać zimną wodą.
Na patelnię wlać oliwę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojone pomidory. Smażyć na średnim ogniu przez 5-6 minut. Następnie dodać tuńczyka uprzednio odsączonego z zalewy, jarmuż, szczyptę pieprzu i 1/2 łyżeczkę soli. Kontynuować smażenie przez 3-4 minuty. Na samym końcu dodać śmietankę i trzymać na ogniu przez 2 minuty.
Do gorącego sosu włożyć ugotowany makaron. Dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc makaron z tuńczykiem.

Przed pokrojeniem pomidory sparzyłam w wodzie i zdjęłam z nich skórkę. Aby skórka łatwo i szybko zeszła z pomidorów wystarczy je włożyć do wrzątku na 10 sekund.
Sięgnęłam po tuńczyka w zalewie z wody. Możecie także użyć tuńczyka w zalewie z oleju.
Lubisz dania z makaronem? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Makaron z krewetkami i dorszem.
Dodaj komentarz