Proste do przygotowania ciasto i szybkie do upieczenia ciastka. To czeka na Was jeśli sięgniecie po poniższy przepis.
Ciasteczka maślane zrobiłam według przepisu, który dostałam od mojej przyjaciółki.
Zdziwiłam się trochę notując ten przepis faktem, iż jest on aż taki prosty i nie wymaga użycia zbyt wielu składników.
Tego typu ciasteczka przygotować możecie w większej ilości i przechowywać je w szczelnie zamkniętym pudełku przez kilka dni.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na ciasteczka maślane.
- 30 dkg mąki pszennej
- 20 dkg masła bez soli
- 10 dkg cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 10 dkg gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki płatków migdałowych
Jak zrobić ciasteczka maślane z czekoladą.
Do miski wsypać przesianą przez sitko mąkę, cukier puder oraz miękkie masło. Wyrobić malakserem lub robotem ręcznym na jednolitą masę.
Kiedy składniki ciasta połączą się, dodać żółtko oraz ekstrakt waniliowy. Ciasto wyrabiać przez kolejnych kilka sekund po czym wyjąć z miski, przełożyć do rękawa cukierniczego. Na koniec rękawa nałożyć końcówkę z szerokim wyjściem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia po czym na papier wyciskać dowolnej wielkości ciasta, pozostawiając w środku małą dziurkę.
Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut. Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Czekoladę rozpuścić, dodać mleko i wymieszać. Jedną połówkę każdego z ciastek zanurzać w płynnej czekoladzie. Część ciastek posypać płatkami migdałów, część pozostawić tylko z samą czekoladą.

Smacznego!
Warto wiedzieć piekąc ciastka maślane.

Masło możecie zastąpić margaryną jednak z użyciem masła ciastka będą delikatniejsze w smaku.
Migdały możecie zastąpić orzechami włoskimi lub orzeszkami ziemnymi.
Lubisz ciastka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciastka z białą czekoladą, żurawiną i orzechami.
Dodaj komentarz