Makaron i warzywa to sprawdzone połączenie. Podany na ciepło jako danie obiadowe czy na zimno w formie sałatki, zawsze cieszy się dużą popularnością.
Sałatki makaronowe przygotować możecie z dodatkiem warzyw, owoców morza, mięsa czy sera. Są sycące i smaczne.
Ja zazwyczaj sałatki makaronowe robię z warzywami i kurczakiem. Tym razem nie dodawałam jednak żadnego mięsa, użyłam jedynie warzyw. Warzyw też nie było jakoś specjalnie dużo jeśli chodzi o ich rodzaje, gdyż wykorzystałam jedynie brokuła i pomidorki koktajlowe. Te dwa warzywa wystarczyły w zupełności. Sałatkę doprawiłam pesto i odrobiną orzeszków pinii.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na sałatkę makaronową.
- 15 dkg makaronu kolanka
- 1 duży brokuł
- 1 łyżeczka soli
- szczypta soli
- 5 łyżek czerwonego pesto
- 4 łyżki orzeszków piniowych
- 25 dkg pomidorków koktajlowych
Jak zrobić sałatkę makaronową z brokułem.
Do garnka wlać wodę i zagotować. Kiedy woda zaczyna się gotować włożyć podzielony na średniej wielkości różyczki brokuł. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 4 do 5-u minut. Ugotowany brokuł, wyłożyć go na durszlak, przelać zimną wodą i pozostawić do wystygnięcia.
W osobnym garnku ugotować makaron. Do wody, w którym gotujemy makaron dodać łyżeczkę soli. Makaron gotować według instrukcji na opakowaniu. W przypadku makaronu kolanka powinno to zająć od 10 do 12 minut. Ugotowany makaron przelać zimną wodą i pozostawić na durszlaku do wystygnięcia.
Pomidorki koktajlowe umyć, po czym każdego przekroić na pół.
Orzeszki piniowe uprażyć na patelni.
Do miski włożyć makaron, brokuła, pokrojone pomidorki, orzeszki piniowe, szczyptę soli oraz pesto. Dokładnie wymieszać.
Sałatkę przed podaniem schłodzić w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z brokułem.

Orzeszki piniowe prażyłam na patelni bez tłuszczu, na bardzo małym ogniu. Zajęło mi to 3 minuty.
Makaron kolanka możecie zastąpić dowolnie wybranym przez siebie rodzajem makaronu.
Ja sięgnęłam po czerwone pesto ale równie fajnie w tej sałatce sprawdzi się pesto zielone.
Do sałatki dałam tylko szczyptę soli. Zawsze możecie dosolić sałatkę po skosztowaniu, jeśli lubicie bardziej słone potrawy.
Lubisz sałatki makaronowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę makaronową z paluszkami krabowymi.
Dodaj komentarz