Macie ochotę na szybki deser, taki dosłownie w 5 minut?
Zupełnie bez pieczenia i nie w formie ciasta a w pucharku bądź kubeczku. Taka oto jest moja propozycja smacznego i szybkiego deserku do zrobienia w kilka minut.
Deser serowy z bitą śmietaną, herbatnikami i brzoskwiniami z syropu. Niezwykle lekki i kremowy deser, który nie jest ani przesadnie słodki ani ciężki.
Ja do przygotowania tego deseru sięgnęłam po brzoskwinie z puszki. Możecie je jednak zastąpić mrożonymi owocami takimi jak maliny czy owoce leśne.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na deserek serowy.
- 30 dkg brzoskwiń w syropie (z puszki)
- 25 dkg twarogu
- 8 dkg cukru pudru
- 200 ml śmietany kremówki (36%)
- 4 łyżki syropu z brzoskwiń
- 7 dkg herbatników
Jak zrobić deserek z twarożkiem i brzoskwiniami.
Z 30 dkg brzoskwiń 10 dkg pokroić w kostkę a 20 dkg zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane brzoskwinie połączyć z pokrojonymi.
Herbatniki pokruszyć. Mają mieć konsystencję prawie taką samą jak bułka tarta.
Twarożek wymieszać z cukrem pudrem, dodać syrop z brzoskwiń i zmiksować. Całość powinna mieć kremową konsystencję.
Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Ubitą dodać do twarożku i wymieszać.
Przygotować kubeczki lub pucharki do deserków. Na spód każdego pucharka wyłożyć odrobinę puree brzoskwiniowego, na brzoskwinie wysypać łyżkę pokruszonych herbatników a na herbatniki masę z twarożku. Powtórzyć tę samą czynność kilka razy. Wierzch deserków udekorować można kawałkami brzoskwiń.
Deserki przed podaniem schłodzić w lodówce.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc deserek serowy.
Twarożek, którego używamy powinien mieć gładką konsystencję i nie mieć grudek. Najlepiej taki właśnie twarożek kupić już w sklepie. Jeśli jednak używamy sera białego to warto go uprzednio zmielić w maszynce.
Użyłam herbatników maślanych. Ja herbatniki pokruszyłam w mikserze. Herbatniki możecie również włożyć do woreczka foliowego i woreczek oklepać np. wałkiem lub tłuczkiem.
Lubisz brzoskwinie? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Rajską fantazję.
Dodaj komentarz