Kruche babeczki to babeczki przygotowane z ciasta na bazie mąki pszennej, masła, cukru pudru oraz żółtek. Ciasto kruche przygotować można w zaledwie kilka minut, nie jest więc specjalnie czasochłonne. Gotowe ciasto wstawia się na jakiś czas do lodówki, aby odpoczęło. Kolejno, z ciasta wykrawane są krążki, którymi wykłada się metalowe foremki na babeczki. Babeczki piecze się w dobrze nagrzanym piekarniku pomiędzy 15 a 20 minut. Wszystko zależy od tego jak grubo wyłożymy foremki ciastem i jak przypieczone ciasto chcemy uzyskać. Ja lubię kiedy ciasto jest dobrze wypieczone dlatego zazwyczaj piekę moje babeczki przez 20 minut.
Po upieczeniu babeczki należy wypełnić czymś słodkim. Do wyboru jest mnóstwo pysznych kremów. Na tym blogu znaleźć możecie chociażby przepis na krem cytrynowy oraz krem malinowy. Najprostsza do wypełnienia babeczek będzie bita śmietana z dodatkiem owoców sezonowych. W kategorii Ciasta & Desery znajdziecie także inne propozycje na kremy, których można użyć do wypełnienia babeczek.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kruche babeczki.
- 12 dkg masła
- 25 dkg mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 duże żółtka
- 8 dkg cukru pudru
Dodatkowo:
- margaryna i mąka do wysmarowania foremek
Jak zrobić kruche babeczki.
Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiać przez sitko, wysypać na stolnicę. Dodać szczyptę soli oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Składniki siekać nożem do momentu, w którym zaczynają łączyć się w całość. W tym momencie dodać żółtka i zarobić ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około 3 milimetrów. Za pomocą szklanki z ciasta wykrawać krążki, którymi wykładać metalowe, karbowane foremki. Przed włożeniem ciasta do foremek, każdą foremkę należy wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Po ułożeniu ciasta w foremkach warto jest je nakłuć w kilku miejscach widelcem lub wykałaczką. Dzięki temu w trakcie pieczenia ciasto nie wybrzuszy się.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący wkładać babeczki. Babeczki piec przez 18 do 20 minut. Upieczone babeczki wyłożyć na metalową kratkę i odstawić na kilka minut, aby foremki wystygły. Babeczki najlepiej jest wyjmować z foremek kiedy foremki są jeszcze ciepłe ale nie gorące.
Kruche babeczki wypełnić można bitą śmietaną, kremem czekoladowym, kremem budyniowym, kremem owocowym bądź każdym innym kremem, który lubimy. Po wierzchu babeczki udekorować można owocami, kawałkami czekolady, pistacjami oraz mnóstwem innych dodatków. Wszystko zależy od tego czym wypełnione są babeczki.

Warto wiedzieć robiąc kruche babeczki.
Ciasto na babeczki można zarobić na stolnicy lub przygotować za pomocą robota kuchennego. Tak samo ma się kwestia posiekania składników, je również można posiekać przy użyciu robota. Ważne, aby zarówno siekanie składników jak i zarabianie ciasta odbyło się w miarę szybko i sprawnie. W przeciwnym razie masło zacznie się topić i ciasto będzie ciężko połączyć w miarę zwartą całość, potrzebna będzie dodatkowa mąka a ona może sprawić, iż ciasto stanie się twarde.
Użyłam karbowanych, metalowych foremek o średnicy 7,5 centymetra i wysokości 3,5 centymetra.
Z podanych ilości składników wyszło mi 20 sztuk babeczek.
Szukasz przepisów na kruche ciasta? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Kruche ciasto kakaowe ze śliwkami.






Dodaj komentarz