Salsa z mango z papryką
||||

Salsa z mango

Mango to owoc pochodzący z Indii. Nie ma się co zatem dziwić, iż można go spotkać tak często w kuchni indyjskiej właśnie. Zadomowił się on także na dobre w innych kuchniach. Nie jest to dla mnie zaskoczeniem bo ma fantastyczny smak. Jest także bardzo uniwersalny, gdyż sprawdza się zarówno w wytrawnych jak i słodkich potrawach.

Salsa z mango, którą macie w przepisie poniżej jest owocowa i lekka. Pasuje idealnie do mięsa z kurczaka.

Po raz pierwszy zrobiłam ją w domu kilka lat temu. Pamiętam, iż moja znajoma tak bardzo zachwalała salsę z mango, że nie miałam innej możliwości jak wypróbować jej smak na swojej własnej skórze a raczej żołądku 🙂

Żołądek przeszedł próbę pozytywnie a ja od tego właśnie momentu sięgam po przepis na salsę dość często.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na salsę z mango.

  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 mała czerwona papryka
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 mango
Salsa z mango z cebulą
Salsa z mango

Jak zrobić salsę z mango.

Mango obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę. Włożyć do miseczki.

Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Połączyć z mango. Przyprawić solą, oliwą z oliwek oraz sokiem z limonki.

Można także dodać garść świeżo krojonej kolendry.

Salsa z mango z papryką
Sałatka

Warto wiedzieć robiąc mango salsę.

Salsę zrobiłam z dodatkiem czerwonej papryki. Nie była ona pikantna. Śmiało możecie dołożyć papryczkę chili czy inną pikantną paprykę. Słodycz mango łączy się bowiem bardzo fajnie z pikantnością papryki.

Lubisz mango? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Mus z mango.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *