Szukasz pomysłu na lunch? Może sałatka, w której przewodnim składnikiem jest roszponka?
Roszponka to jedna z sałat, po którą staram się sięgać w miarę możliwości dość często.
Najbardziej lubię ją oczywiście w formie sałatkowej czyli połączoną z innymi warzywami. Zdarzyło mi się ją podać także na grzankach i w zupie.
Przepis, którym dzisiaj z Wami się dzielę jest łatwym przepisem na sałatkę z roszponki właśnie. Oczywiście sałatka z samej roszponki mogłaby być nudna dlatego dodałam pomidory, oliwki i bazylię.
W sałatce użyłam pomidorów tygrysich, które powiem Wam szczerze nie goszczą u mnie w kuchni za często. Powód? Nie zawsze jestem je w stanie dostać w sklepie. Trochę szkoda, gdyż są one naprawdę smaczne i odrobinę inne w smaku od np. pomidorów malinówek (moich ulubionych zresztą).
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z roszponki.
- 4 duże pomidory tygrysie
- 25 sztuk czarnych oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 8 dkg sałaty roszponki
- 15 dkg sera mozzarella
- 15 listków świeżej bazylii
Jak zrobić sałatkę z mozzarellą i oliwkami.
Pomidory pokroić na małe kawałki. Mozzarellę podzielić na kawałki. Bazylię pokroić na paseczki.
Do dużej miski włożyć roszponkę, krojone pomidory, kawałki mozzarelli oraz oliwki.
W mniejszej miseczce wymieszać pokrojoną bazylię, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Sosem zalać warzywa w dużej misce. Delikatnie przemieszać palcami.
Sałatkę podawać z pieczywem.
Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc roszponkę z pomidorami.

Sałatę roszponkę zastąpić możecie dowolnie wybraną sałatą. Zarówno sałata lodowa jak i rukola czy mix sałat sprawdzą się dobrze w tej sałatce.
Lubisz sałatki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatę karbowaną z pomarańczą.
Dodaj komentarz