Macie resztki czerstwego chleba lub bułki i nie chcecie ich wyrzucać? Nie musicie. Przygotujcie pyszny pudding czekoladowy i zajadajcie się nim do oporu 🙂
Na pewno nie jestem jedyną osobą, której zdarza się mieć w domu resztki czy to bułek czy słodkiego chleba. Czasami suszę takowe resztki i robię z nich bułkę tartą. Kiedy jednak pieczywo jest jeszcze nadające się do przygotowania czegokolwiek innego aniżeli bułka tarta staram się je wykorzystać. Moim ulubionym sposobem na czerstwe pieczywo jest upieczenie puddingu.
Sam pomysł na pudding wziął się z angielskiego bread and butter puddingu czyli chleba posmarowanego masłem, zanurzonego w kąpieli z jajek, mleka i przypraw.
Ja robiąc swoją wersję angielskiego puddingu unikam dużych ilości masła. Sięgam za to albo po owoce albo po czekoladę.
Polecam Wam zrobienie chociaż raz takiego właśnie puddingu, który smakuje jak nie jedno najlepsze ciasto.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na pudding czekoladowy.
- 50 dkg czerstwej chałki, chleba lub bułki
- 10 dkg gorzkiej czekolady
- 500 ml mleka kokosowego
- 500 ml mleka
- 3 łyżki topionego masła + dodatkowa łyżka masła do wysmarowania formy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 żółtka
- 3 łyżki brązowego cukru
Jak zrobić pudding z czerstwego pieczywa.
Pieczywo podzielić na mniejsze kawałki. Czekoladę pokroić w małą kostkę.
Do miski wlać mleko, mleko kokosowe, żółtka jajek, brązowy cukier, ekstrakt waniliowy oraz topione masło. Wymieszać.
Do mlecznej kąpieli włożyć kawałki pieczywa oraz kawałki czekolady. Wymieszać po czym odstawić na 15 do 20 minut.
Formę do pieczenia (użyłam naczynia żaroodpornego) wysmarować masłem. Do wysmarowanej formy wyłożyć pieczywo z mlekiem i czekoladą.
Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę.
Upieczony pudding podawać posypany cukrem pudrem lub z dodatkiem lodów waniliowych.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc czekoladowy pudding.

Sięgnęłam po chałkę. Miałam akurat czerstwą chałkę w domu i jak znalazł była doskonałą podstawą do mojego puddingu.
Czasami przygotowuję pudding bez czekolady a z dodatkiem borówek lub wiśni. Możecie także użyć innych owoców.
Lubisz proste desery? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Deser owocowy z chia.
pyszności;)
Tak 🙂
Czy piec z owocami w środku ,czy podawać je później jako dodatek? ?
Piec z owocami w środku 😉 Zamiast czekolady można dodać mrożone albo świeże owoce. Robiłam tak pudding kilka razy z jagodami. Pozdrawiam 🙂