To był pierwszy sernik jaki upiekłam na jogurcie greckim. Okazał się prawdziwym hitem w moim domu.
Do tej pory jogurtu greckiego używałam głównie do przygotowania sosów na zimno oraz jako dodatku do sałatek. Nie zdarzyło mi się pieć na nim ciast. Sernik, który powstał u mnie ostatnio był pierwszym sernikiem i ciastem w ogóle, gdzie zdecydowałam się wykorzystać jogurt grecki.
Dla tych, którzy nie używają jogurtu greckiego powiem tylko tyle, iż jego konstystencja zdecydowanie różni się od konsystencji jogurtu naturalnego. Jogurt grecki jest dużo gęstszy i ma nieco inny smak.
Początkowo obawiałam się, iż ciasto na jogurcie może wyjść mi dość rzadkie, jednak tak się nie stało.
Do jogurtu dodałam dodatkowo serek mascarpone i oczywiście po wierzchu zrobiłam polewę z jagód. Jagody połączyły się świetnie z kremowym i pełnym smaku sernikiem. Delektowałam się nim ja i cała moja rodzina.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sernik jogurtowy.
Spód:
- 8,5 dkg masła bez soli
- 1 łyżka brązowego cukru
- 15 dkg herbatników
Masa serowa:
- 50 dkg serka mascarpone
- 50 dkg jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 30 dkg cukru pudru
- sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka budyniu waniliowego
Polewa jagodowa:
- 25 dkg mrożonych jagód
- 200 ml wody
- 2 łyżki cukru kryształu
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
Jak zrobić sernik jogurtowy z jagodami.
Spód: herbatniki pokruszyć na konsystencję bułki tartej. Kiedy pokruszone, dodać do nich roztopione masło oraz brązowy cukier. Wymieszać po czym przełożyć na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko ugnieść dłonią aby powstała jednolita całość. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10 minut. Po 10-u minutach wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Masa serowa: do miski wbić jajka, dodać cukier puder. Ubijać mikserem do momentu, w którym całość będzie puszysta i lekka. Do ubitych jajek dodawać dużymi partiami serek mascarpone i jogurt grecki. Ubijać nieustannie ale na mniejszych obrotach. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną, budyń oraz sok pomarańczowy. Dokładnie wymieszać.
Masę serową wylać na podpieczone i wystudzone herbatniki. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na 1 godzinę. Po upieczeniu sernik wystudzić. Powinno to zająć 4 nawet 5 godzin. W tym czasie sernika nie wyjmować z formy.
Polewa jagodowa: mrożone jagody włożyć do garnka, dodać cukier oraz 150 ml wody. Żelatynę wsypać do kubka, dodać 50 ml wody i odstawić na 10 minut. Po 10-u minutach żelatynę przełożyć do garnka, w którym znajdują się jagody. Zagotować, zdjąć z ognia i wystudzić.
Kiedy sernik jest już zimny (nadal w formie do pieczenia) na wierzch wylać tężejące jagody. Gotowy sernik wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Warto wiedzieć piekąc sernik jogurtowy.

Użyłam okrągłej formy do pieczenia o średnicy 24 centymetrów.
Herbatniki po jakie sięgnęłam to standardowe herbatniki maślane.
Mrożone jagody zastąpić możecie borówkami czy też mieszanką owoców leśnych.
Lubisz serniki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sernik Oreo z winogronem.
mozna uzyc ser Philadelphia jezeli nie mamy Mascarpone?
moze wtedy wiecej cukru?
Witam, myślę iż można chociaż nie robiłam tego sernika na serku kremowym. Co do cukru, to ja nie dodawałabym więcej, aniżeli w przepisie, aby nie przesłodzić.