Wydawać by się mogło, iż mrożona fasolka szparagowa nie smakuje zbyt dobrze, lecz to danie potwierdza coś zupełnie innego. Niestety, ale nie wszystkie warzywa poza sezonem można kupić świeże. Tak właśnie jest w przypadku zielonej fasolki szparagowej. Zdarza się, iż świeżą zieloną fasolkę szparagową poza sezonem dostać można w większych supermarketach, jednak nie zawsze. Na szczęście jednak świeżą fasolkę szparagową zastąpić tą mrożoną. Tak też zrobiłam ostatnio przygotowując sałatkę.
Głównym składnikiem sałatki, do przygotowania której dzisiaj Was zachęcam, jest oczywiście zielona fasolka szparagowa. Do sałatki poza fasolką dodałam także rzodkiewkę, pomidory, zarówno świeże jak i suszone w zalewie z oliwy, ser feta oraz świeże zioła.
Sałatka smakuje pysznie podana z dodatkiem chrupiącej bagietki. Poniżej zostawiam Wam przepis na sałatkę z zielonej fasolki szparagowej. Zachęcam do wypróbowania.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z zielonej fasolki szparagowej.
- 30 dkg mrożonej lub świeżej zielonej fasolki szparagowej
- 1 mała cebula czerwona
- 15 dkg sera feta
- 2 łyżeczki świeżo-krojonej kolendry
- 4 duże rzodkiewki
- 1 łyżeczka świeżo-krojonego oregano
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 10 sztuk pomidorków koktajlowych
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 4 połówki suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
Jak zrobić sałatkę z fasolką szparagową i serem feta.
Do garnka wlać wodę, wsypać 1 łyżeczkę soli i zagotować. Kiedy woda w garnku zaczyna się gotować włożyć fasolkę. Zagotować razem całość i od momentu zagotowania gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez 7 do 8 minut. Ugotowaną fasolkę wyłożyć na durszlak, przelać zimną wodą i odstawić do wystygnięcia.
Czerwoną cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, włożyć do małej miseczki i zalać octem z czerwonego wina. Odstawić na 10 minut.
Wystudzoną fasolkę włożyć do miski, dodać pokrojone na pół bądź na ćwiartki pomidorki, suszone pomidory pokrojone w paski, ser feta pokrojony w kostkę oraz rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki. Do tej samej miski dodać cebulę z octem, krojoną kolendrę, krojone listki oregano, oliwę z oliwek, szczyptę soli oraz pieprzu. Wymieszać delikatnie łyżką. Sałatkę przed podaniem przetrzymywać w lodówce.
Warto wiedzieć robiąc sałatkę z fasolką szparagową.

W sezonie postawcie na świeżą fasolkę szparagową. Poza sezonem mrożona zielona fasolka szparagowa sprawdza się równie dobrze.
Użyłam średniej wielkości pomidorków koktajlowych. Jeśli używacie bardzo małych pomidorków dodajcie ich więcej niż 10 sztuk.
Ja postawiłam na świeże zioła. Kolosalnie zmieniły one smak sałatki. Zachęcam Was do używania świeżych ziół kiedy jest to tylko możliwe. Jeśli nie macie jednak świeżej kolendry czy oregano, sięgnijcie po ich suszoną wersję.
Lubisz fasolkę szparagową? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Fasolkę szparagową z bułką tartą i masłem.

Dodaj komentarz