Puszysta, lekka i efektowna babka marmurkowa w sam raz na nadchodzące święta.
Babka marmurkowa to babka, którą przygotowałam z połączenia trzech ciast. Do pierwszego ciasta dodałam mak, do drugiego kakao a trzecie pozostawiłam bez dodatków.
Babka wyrosła pięknie i wyglądała fantastycznie.
Co do smaku babki to moja teściowa wysłała mi wiadomość, w której napisała, iż była to najlepsza babka jaką jadła w swoim życiu. Myślę więc, iż naprawdę ta babka właśnie wszystkim w rodzinie bardzo smakowała 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na babkę marmurkową.
- 30 dkg mąki pszennej
- 6 dużych jajek
- 30 dkg cukru pudru
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 150 ml wody
- 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- szczypta soli
- 1 łyżka bułki tartej
- 1/2 łyżeczki margaryny do wysmarowania formy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki maku
- 1/2 łyżeczka sody
- dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta
Jak zrobić babkę z makiem i kakao.
Do miski włożyć żółtka jajek, dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy po czym ubić, najlepiej mikserem, na puszystą konsystencję.
Kiedy żółtka i cukier są już dobrze ubite, małymi strużkami wlać olej oraz wodę, cały czas ubijając (na mniejszych obrotach).
Mąkę przesiać wraz z sodą oraz proszkiem do pieczenia. Do składników w misce dużymi partiami dodawać przesianą mąkę. Cały czas ubijać na małych obrotach.
Do osobnej miski włożyć białka jajek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno.
Ubite białka delikatnie wmieszać do ciasta, które mamy w drugiej misce. Najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki.
Ciasto podzielić na trzy części. Pierwszą część pozostawić taką jaka jest, do drugiej dodać mak a do trzeciej kakao.
Dużą formę na babkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
Do formy wkładać na przemian warstwy raz ciasta z makiem, raz z kakao, raz ciasta bez dodatków. Powtórzyłam tę czynność trzy razy.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący włożyć ciasto. Piec przez godzinę.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
Warto wiedzieć piekąc babkę marmurkową.

Użyłam formy na babkę z tuleją. Była to duża forma o średnicy 22,5 centymetra.
Nie dodawałam zbyt dużej ilości maku, gdyż nie chciałam aby babka była ciężka.
Lubisz piec babki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Babkę piaskową.
wygląda pysznie:)
Dziękuję 🙂
Wygląda pysznie. U mnie babki to często zakalce, ale ta kusi.hmmm