Grzyby w mojej kuchni używane są często. Najwięcej używam pieczarek, ale zdarza mi się także sięgać po grzyby leśne.
Pieczarki możemy kupić białe lub brązowe. W smaku nie różnią się od siebie za bardzo. Osobiście wolę te ciemne, nie wiem dlaczego 🙂
Z pieczarek gotuję zupy, smażę je z jajkami, używam do sosów, robię sałatki, zapiekam. Można z nich zrobić bardzo dużo smacznych potraw.
Wiem, iż są ciężko strawne, jak to grzyby. Trzeba zatem uważać z ich ilością i przy problemach z żołądkiem pewnie zredukować, a nawet i ograniczyć ich spożycie.
Z białych pieczarek przygotowałam bardzo prostą sałatkę. Dodałam do niej tylko kilka dodatkowych składników, a całość połączyłam z sosem na bazie majonezu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na sałatkę pieczarkową.
- 4 jajka
- 50 dkg pieczarek
- 34 dkg kukurydzy (puszka)
- 40 dkg szynki z kurczaka
- 1 i 1/2 łyżeczka soli (płaska)
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 8 łyżek majonezu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany

Jak zrobić sałatkę pieczarkową.
Pieczarki oczyścić, pokroić i włożyć na patelnię. Dodać 1/2 łyżeczkę soli, po czym smażyć na małym ogniu tak długo, aż zmiękną – powinno to zająć około 10 minut. Kiedy pieczarki są już usmażone, odlać ewentualną wodę, która wyjdzie z nich w trakcie smażenia, a następnie grzyby wystudzić.
W misce wymieszać zimne pieczarki, kukurydzę, pokrojone w kostkę jajka oraz pokrojoną w kostkę szynkę z kurczaka. Dodać pozostałą 1 łyżeczkę soli, pieprz, majonez oraz śmietanę. Bardzo dokładnie wymieszać.
Sałatkę schłodzić w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z pieczarek.
Pieczarki smażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką. Wtedy jesteśmy pewni, iż nie przywrą i nie trzeba będzie do smażenia użyć tłuszczu. Pieczarki mają w sobie sporą ilość wody, która w trakcie smażenia się z nich uwalnia.
Szynkę pokroiłam w średniej wielkości kawałki. Pieczarki pokroiłam w plastry.
Lubisz pieczarki? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pieczarki faszerowane fetą.
Dodaj komentarz