Mango to owoc pochodzący z Indii. Nie ma się co zatem dziwić, iż można go spotkać tak często w kuchni indyjskiej właśnie. Zadomowił się on także na dobre w innych kuchniach. Nie jest to dla mnie zaskoczeniem bo ma fantastyczny smak. Jest także bardzo uniwersalny, gdyż sprawdza się zarówno w wytrawnych jak i słodkich potrawach.
Salsa z mango, którą macie w przepisie poniżej jest owocowa i lekka. Pasuje idealnie do mięsa z kurczaka.
Po raz pierwszy zrobiłam ją w domu kilka lat temu. Pamiętam, iż moja znajoma tak bardzo zachwalała salsę z mango, że nie miałam innej możliwości jak wypróbować jej smak na swojej własnej skórze a raczej żołądku 🙂
Żołądek przeszedł próbę pozytywnie a ja od tego właśnie momentu sięgam po przepis na salsę dość często.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na salsę z mango.
- 1 mała cebula czerwona
- 1 mała czerwona papryka
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 mango

Jak zrobić salsę z mango.
Mango obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę. Włożyć do miseczki.
Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Połączyć z mango. Przyprawić solą, oliwą z oliwek oraz sokiem z limonki.
Można także dodać garść świeżo krojonej kolendry.

Warto wiedzieć robiąc mango salsę.
Salsę zrobiłam z dodatkiem czerwonej papryki. Nie była ona pikantna. Śmiało możecie dołożyć papryczkę chili czy inną pikantną paprykę. Słodycz mango łączy się bowiem bardzo fajnie z pikantnością papryki.
Lubisz mango? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Mus z mango.
Dodaj komentarz