Od czasu do czasu warto sięgnąć po mięso z królika. Jest ono prawie całkowicie pozbawione tłuszczu przez to niezwykle zdrowe.
Wydawać by się mogło, iż mięso z królika gotuje się dość szybko. Nic bardziej mylnego. Aby mięso było miękkie musi spędzić odpowiednią ilość czasu na ogniu.
Kupując królika, bez względu na jego rozmiar, zazwyczaj sięgamy po nóżki lub gotujemy całego a dopiero później oddzielamy ugotowane mięso.
Warto poza nóżkami zdecydować się na polędwiczki. Możemy z nich przygotować osobny obiad, nie ma więc potrzeby gotować całego królika na raz.
Polędwiczki świetnie pasują połączone z warzywami i śmietaną, coś a`la gulasz.
Podane z ryżem są lekkim i smacznym obiadem.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na duszone polędwiczki.
- 40 dkg polędwiczek z królika
- 1 łyżka masła
- 1 duża papryka czerwona
- 20 dkg grzybów leśnych
- 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
- 2 łodygi selera naciowego
- 200 ml wody
- 100 ml śmietanki
- 1 łyżeczka soli
- pieprz

Jak zrobić polędwiczki z królika.
Polędwiczki umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Na patelnię włożyć masło, dodać polędwiczki. Smażyć na małym ogniu przez cztery minuty.
Do smażących się polędwiczek dodać krojoną w paski paprykę, krojonego selera oraz duże kawałki grzybów. Dolać wodę. Zagotować i dusić na małym ogniu do momentu, w którym mięso zmięknie.
Kiedy mięso jest już miękkie dodać śmietanę, sól, pieprz oraz cząber. Dusić przez kolejne pięć minut.
Polędwiczki podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą lub makaronem.

Warto wiedzieć robiąc polędwiczki z królika z warzywami.
Jeśli w trakcie duszenia woda z polędwiczek odparuje a będą one nadal twarde, wystarczy dolać więcej wody.
Grzyby leśne zastąpić możemy pieczarkami, kurkami czy innymi grzybami.
Lubisz mięso królika? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Królika po baskijsku.
Dodaj komentarz