Buraczki zasmażane należą do tej grupy dodatków, które uwielbiam i z powodzeniem mogłabym się nimi zajadać nawet bez mięsa, gdyż są tak dobre. Po ugotowaniu, obraniu i podsmażeniu podaje się je na ciepło jako dodatek do dań obiadowych. Dania mięsne, które świetnie komponują się z tym warzywnym dodatkiem to chociażby:
- pieczona karkówka
- łopatka w sosie cebulowym
- kotlety mielone faszerowane pieczarkami
- pulpety szwedzkie
- policzki wołowe w sosie z czerwonego wina
Zachęcam was do sięgnięcia po ten prosty przepis na buraczki zasmażane i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na buraczki zasmażane.
- 800 g ugotowanych buraków ćwikłowych
- 3 łyżki masła
- 50 g cebuli
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczka cukru kryształu
- 1 i 1/2 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 1/2 łyżeczka świeżo-mielonego pieprzu

Jak zrobić buraczki zasmażane.
Ugotowane buraki zetrzeć na dużych oczkach tarki a cebulę pokroić w kostkę. Do garnka włożyć masło, rozpuścić i kiedy płynne włożyć cebulę. Smażyć na średniej wielkości ogniu przez 4 minuty. Kolejno, dodać mąkę pszenną i kontynuować smażenie przez 2-3 minuty, często mieszając. Do podsmażonej z mąką i masłem cebuli włożyć tarte buraczki, dodać sól, pieprz, ocet jabłkowy oraz cukier kryształy. Smażyć na średniej wielkości ogniu przez 8 minut, mieszając w miarę często. Buraczki podawać na ciepło.

Warto wiedzieć robiąc buraczki zasmażane.
W niektórych sklepach zakupić można ugotowane buraki ćwikłowe, co jest dobrym rozwiązaniem dla tych, którym zależy na czasie. Jeśli gotujemy buraki sami w domu, to średniej wielkości sztuki potrzebują około godzinę na ugotowanie, większe sztuki to oczywiście nieco więcej czasu. Buraki gotujemy w skórce i obieramy kiedy jeszcze letnie, gdyż wtedy skórka nieco łatwiej schodzi. Zamiast gotować można je upiec w piekarniku, również nieobrane i usunąć z nich skórkę dopiero po upieczeniu.
Do tarcia buraków warto jest założyć rękawiczki, aby uniknąć zabrudzenia dłoni.
Lubisz buraki ćwikłowe? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z kuskusu z burakiem ćwikłowym.


Dodaj komentarz