Szparagi z boczkiem i mozzarellą
||||

Szparagi owinięte boczkiem

Zielone szparagi połączone z boczkiem i serem były tym czego wczoraj potrzebowałam. Zupełnie nie wiedziałam na co mam ochotę i co powinnam zjeść. Ani słodkie ani słone przekąski nie pomagały mi załagodzić mojej zachcianki. W końcu w akcie desperacji otworzyłam po raz dziesiąty lodówkę, zrobiłam przeszukanie i na pierwszy ogień poszły szparagi, mozzarella i boczek. I nie było wyjścia, musiałam coś z nich przygotować. Obyło się bez zbędnego szaleństwa a skończyło na prostych zawijasach.

Tak przygotowane szparagi najlepiej sprawdzą się jako przystawka albo przekąska do zapchania głodu w trakcie dnia.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Szparagi z boczkiem i mozzarellą
Przekąska

Składniki na szparagi owinięte boczkiem.

  • 500 g szparagów
  • 125 g surowego boczku (7 plastrów)
  • 150 g mozzarelli

Sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić szparagi owinięte boczkiem.

Szparagi umyć. Każdą nagiąć do momentu, w którym pęknie. Pozostawić górną część ponad pęknięciem, wyrzucić dolną.

Mozzarellę pokroić na kawałki.

W szklance wymieszać sok z cytryny, pieprz i oliwę.

W każdej porcji ułożyć po trzy do czterech szparagów, obłożyć je mozzarellą a następnie owinąć boczkiem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić sosem.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 30 minut.

Szparagi z boczkiem
Szparagami zawijane boczkiem

Warto wiedzieć robiąc szparagi owinięte boczkiem.

Plastry boczku, których używamy do zawijania powinny być cienkie i dość długie.

Mozzarellę po pokrojeniu należy delikatnie odcisnąć z nadmiaru wody.

Lubisz szparagi? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Quiche z młodymi szparagami zielonymi.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *